Τι είναι το «ιικό φορτίο» και γιατί έχει ζωτική σημασία για τον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης

Ο κορωνoϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με περισσότερες από 400.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά γιατί η απάντηση των κυβερνήσεων είναι να επιβάλουν καθεστώς καραντίνας και αυτοαπομόνωσης των πληθυσμών τους; Και τι έχει να κάνει με το «ιικό φορτίο» (Viral Load); Το Sky Νews δημοσίευσε ένα αναλυτικό άρθρο για το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο ακούμε καθημερινά αρκετούς επιστήμονες να το επικαλουνται.

Τι είναι ιικό φορτίο;

Ιικό φορτίο είναι η συγκέντρωση ενός ιού στο αίμα ενός οργανισμού, η ποσότητα δηλαδή των αντιγράφων του ιού ανά μονάδα όγκου (ml) του αίματος ή του πλάσματος

Ο όρος χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο ένας ασθενής HIV (Aids) ανταποκρίνεται σε αντιιικά φάρμακα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που ανταποκρίνεται καλά σε τέτοια φάρμακα θα δει το ιικό φορτίο τους να μειώνεται.

Γιατί το ιογενές φορτίο έχει σημασία για τον κοροναϊό;

Ο COVID-19 είναι η ασθένεια που αναπτύσσεται από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Edward Parker, ερευνητή της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι πρώτες αναφορές από την Κίνα υποδηλώνουν ότι – όσον αφορά το COVID-19 – το ιικό φορτίο είναι υψηλότερο σε ασθενείς με πιο σοβαρές ασθένειες. Αυτό ισχύει επίσης και για ιούς όπως ο SARS ή η γρίπη.

Όταν κάποιος μολυνθεί από έναν ιό, ο τελευταίος αναπαράγεται στα κύτταρα του σώματός του.

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το ιατρικό περιοδικό The Lancet δείχνει ότι το ιικό φορτίο στους ασθενείς με COVID-19 είναι υψηλότερο στην αρχή της ασθένειάς τους.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας.

Πως προσπαθούμε να περιορίσουμε το ιικό φορτίο;

Τα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γρίπης δεν λειτουργούν για το COVID-19. Ως εκ τούτου, μέχρι να αναπτυχθεί μια θεραπεία ή εμβόλιο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν αυστηρές συνθήκες καραντίνας στους πληθυσμούς τους για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Είναι κρίσιμο για τους ανθρώπους να περιορίσουν την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Dr Parker. «Η ποσότητα του ιού στον οποίο είμαστε εκτεθειμένοι στην αρχή μιας λοίμωξης αναφέρεται ως” μολυσματική δόση “,» πρόσθεσε.

«Για τη γρίπη, γνωρίζουμε ότι η αρχική έκθεση σε περισσότερους ιούς – ή υψηλότερη μολυσματική δόση – φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης και ασθένειας.

«Μελέτες σε ποντίκια έχουν επίσης δείξει ότι η επανειλημμένη έκθεση σε χαμηλές δόσεις μπορεί να είναι εξίσου μολυσματική με μία μόνο υψηλή δόση.

«Έτσι λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε όλες τις πιθανές εκθέσεις στον COVID-19, είτε πρόκειται για ιδιαίτερα συμπτωματικά άτομα που βήχουν μεγάλες ποσότητες ιού είτε για ασυμπτωματικά άτομα που διασπείρουν μικρές ποσότητες.

«Και αν αισθανόμαστε αδιαθεσία, πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά μέτρα αυτοπεριορισμού για να περιορίσουμε την πιθανότητα μολύνσεως άλλων».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Έτσι, εάν η ποσότητα του ιού στο αίμα μας κατά την πρώτη μόλυνση σχετίζεται άμεσα με τη σοβαρότητα της ασθένειας που θα υποστούμε, είναι προφανώς καλύτερο να μειώσουμε τον κίνδυνο έκθεσης.

Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε μια μπυραρία ή σε άλλο χώρο και ένας μεγάλος αριθμός μολύνεται από κορωνοϊό αλλά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, θα αναπνέετε πολλά σταγονίδια από την αναπνευστική οδό που πιστεύεται ότι εξαπλώνουν την ασθένεια.

Αυτό σημαίνει ότι θα απορροφήσετε ένα υψηλό ιικό φορτίο, το οποίο θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλο ώστε να ξεπεράσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Αντιθέτως, εάν κάθόμαστε με ένα μόνο μολυσμένο άτομο, θα πάρουμε ένα μικρότερο ιικό φορτίο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα έχει περισσότερες πιθανότητες να καταπολεμήσει τον ιό.

Έχει προταθεί ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κοροναϊός είναι πιο διαδεδομένος στο Λονδίνο, όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συσσωρεύονται σε μεγάλες ομάδες σε περιορισμένους χώρους – όπω οι μπυραρίες- και έχουν ένα μεγάλο αρχικό ιικό φορτίο.

Τότε θα μπορούσαν να έχουν πάει στο σπίτι και να μολύνουν την οικογένεια και τους φίλους τους, αν δεν ακολουθούσαν συμβουλές για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τι γίνεται με τα νοικοκυριά;

Εάν ζείτε σε ένα μεγάλο σπίτι και είστε μολυσμένοι, η συμβουλή που δείνουν ειδικοί είναι να μείνετε μακριά από τους άλλους – ειδικά αν είναι μεταξύ εκείνων που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι.

Αν όλοι αυτοί που μολύνθηκαν κάθονται μαζί σε ένα δωμάτιο, θα μπορούσαν να αυξήσουν το ιικό φορτίο για όλους και να επιδεινώσουν την ασθένεια, καθώς και να μολύνουν εκείνους που ενδέχεται να μην έχουν ακόμη πιάσει κορωνοϊό.

Παλαιότερα άρθρα: