Τι είπαν Χριστοδουλάκης, Άνθιμος και Τζιτζικώστας για τη φορολόγηση της εκκλησίας και τις δαπάνες των περιφερειών

Διαβάστε επίσης

Έναν ενδιαφέροντα διάλογο με θέμα τη φορολόγηση της Εκκλησίας είχαν χθες στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Μητροπολίτης Άνθιμος, στη διάρκεια της ομιλίας του πρώτου στο γεύμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Ενώ ο υπουργός μιλούσε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2025, ο κ. Άνθιμος ζήτησε να πληροφορηθεί “πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος” και ο κ. Χριστοδουλάκης του απάντησε: “Δέσποτα μην ανησυχείτε, μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία. Ορμώμενος βέβαια από τη μακρά μας γνωριμία, εγώ θα ήθελα να ανησυχείτε λίγο”.

Ο Μητροπολίτης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημείωσε από την πλευρά του ότι “η Εκκλησία φορολογείται μια χαρά”, αναφέροντας: “Εχουμε ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, που δεν παίρνει από το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ βοήθεια. Μας ζητάνε φορολογία 450.000 ευρώ για όσα ακίνητα έχουμε, ε, θα το κλείσουμε”.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε από τον Άνθιμο να μην αφορίζει τον ΕΝΦΙΑ συνολικά, αλλά τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ.

Ο συγκεκριμένος διάλογος δεν ήταν όμως ο μόνος που αναπτύχθηκε ενόσω η ομιλία του κ.Χριστοδουλάκη βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρενέβη όταν ο υπουργός έκανε λόγο για δαπάνες πολλών περιφερειών στο πλαίσιο περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, για δράσεις παράταιρες και όχι κανονικά επιλέξιμες, αλλά και για καθυστερήσεις και υστερήσεις των φορέων που πρέπει να “τρέξουν” τα έργα του ΕΣΠΑ και δεν έχουν κινητοποιηθεί.

“Δεν ξέρω για ποιες περιφέρειες μιλάτε, αλλά εδώ στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχουν δαπάνες που να μη μπορούν να δικαιολογηθούν. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε απορρόφηση το 2013 και το 2014, ενώ έχουμε ζητήσει κι εμείς αναθεώρηση του ΕΣΠΑ” σημείωσε ο κ.Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δεν έχουν αποδοθεί στην Περιφέρεια πόροι ύψους 40 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί, λόγω ατέρμονων διαπραγματεύσεων.

Παλαιότερα άρθρα: