Τι ετοιμάζει ο Πολάκης για το Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Για μεγάλη θεσμική επανάσταση έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Πολάκης ανέφερε περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος δεσμευόμενος ότι «εμείς θα αλλάξουμε πλήρως το σύστημα. Όταν φύγουμε, γιατί κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι είμαστε περαστικοί, πρέπει να μείνει ένα κάστρο που οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα μπορεί να το εκπορθήσει».

Ανάμεσα στα παραδείγματα που έφερε ο αναπληρωτής υπουργός ήταν το συνεργείο του ΕΚΑΒ, το οποίο αν και είναι από τα καλύτερα, πληρώνει 6.500 ευρώ το χρόνο σε ανταλλακτικά. «Ούτε Λαμποργκίνι και Μπέντλεϊ να είχαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πληρώνουμε πέντε φορές ακριβότερα τη σίτιση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία χωρίς να είναι υψηλής ποιότητας, οι δαπάνες για γυαλιά αυξήθηκαν από 40 στα 47 εκατ., ενώ τα σωληνάκια κολοστομίας εκτοξεύθηκαν και φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε 120.000 ασθενείς, τους περισσότερους στην Ευρώπη. Όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν σε επιμέρους καθημερινά ζητήματα την κακοδιαχείρηση των υπηρεσιών για τις οποίες πληρώνει ο πολίτης. Εκεί αποφάσισε ο υπουργός ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές.

Κάποιες από αυτές θα είναι η πλήρης καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία. Θα περιγραφούν αναλυτικές τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές για κάθε κατηγορία υλικού. Και θα υπάρξει διαμόρφωση ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος, ο οποίος θα είναι συν πλην 10% στην τιμή των χωρών της Ε.Ε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι για την υγεία δίνονται 5,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. «Στο παρελθόν είχε φτάσει και τα 15 δισ. και οι προκάτοχοί μας επέλεξαν να κάνουν οριζόντιες περικοπές, όμως δεν ακούμπησαν ούτε μία τρίχα από το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνεχίζει να γλεντά και σήμερα» σημείωσε.

«Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης» είπε ο κ. Πολάκης είναι «να σταθεροποιήσουμε το σύστημα υγείας που κινδυνεύει με μπλακ άουτ. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ για να εφοδιάζεται το σύστημα με φάρμακα και αντιδραστήρια».

Εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα το ΕΣΥ δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ γίνονται και κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ για να πληρώσει», καθώς θα δοθεί για οφειλές 1,2 δισ. από την δόση του δανείου.

«Το σύστημα χρειάζεται άμεση και μαζική αιμοδοσία από προσωπικό» και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον διορισμό μόνιμων γιατρών από παλαιότερες προκηρύξεις που περιμένουν. Συγκεκριμένα προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ 1.990 άτομα για νοσηλευτικό προσωπικό, τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν 2.400 θέσεις (οι 600 γιατρών), ενώ ολοκληρώνεται η πρόσληψη 500 επικουρικών γιατρών.

Ενώ πολλές φορές ακούσαμε τις λέξεις μεταρρύθμιση και εξορθολογισμός, ίσως τώρα να είναι από τις φορές που έχουμε και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με επιμμέρους ενέργειες που σχεδιάζει ο αναπληρωτής υπουργός ενός από τα πιο κοστοβόρα αλλά και ζωτικά υπουργεία.

με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Παλαιότερα άρθρα: