Τι κάνει η κυβέρνηση για να μην παραγραφούν υποθέσεις φοροδιαφυγής

Διαβάστε επίσης

Το ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε να αποδυναμωθεί, ενώ καμία υπόθεσή του δεν θα παραγραφεί, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Η δήλωση ουσιαστικά αποτέλεσε απάντηση στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακού και φορολογικού ελέγχου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην οποία επίσης θα μεταφερθούν 500 υπάλληλοι και 3.500 υποθέσεις από το ΣΔΟΕ.

«Δεν θα ελεγχθούν οι υποθέσεις από εξωγήινους. Εφοριακοί και τελωνειακοί τις ήλεγχαν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας στην κριτική που ασκείται, κυρίως από τους κόλπους του ΣΔΟΕ, ότι οι υποθέσεις που θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μετατραπούν σε πληροφοριακά δελτία.

Ο κ Αλεξιάδης σημείωσε ότι το ΣΔΟΕ σήμερα έχει 38.000 εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Όπως έχει η κατάσταση, 11.500 υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ, θα παραγράφονταν στις 31-12-2015 κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, δεν πρόκειται να συμβεί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος.

«Κάποιοι λένε ότι πάμε να “κουκουλώσουμε” υποθέσεις» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε πόντο να υποχωρήσουμε σε θέματα φοροδιαφυγής».

Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς θα ενισχύσει τους μηχανισμούς. Τα χρόνια των μνημονίων, πίσω από το δόγμα «μειώστε το δημόσιο» κρύφτηκε μία λεηλασία των δημοσιών υπηρεσιών, ελεγκτικών φορέων, νοσοκομείων και σχολείων. Αποτέλεσμα να είναι αδύνατο στο ΣΔΟΕ να κάνει τη δουλειά του όπως θα έπρεπε ακόμη και αν οι υπάλληλοι υπερβάλουν εαυτούς. Ενίσχυση των μηχανισμών χρειάζεται και πρόσθεση σε ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή, θου Κύριε, προσλήψεις στο δημόσιο! Δηλαδή πρόκειται για μεγάλη αμαρτία, ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να πείσει ότι εφαρμόζει τη συμφωνία κατά γράμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: