Τι λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για το μπόνους των 50 εδρών και το όριο του 3%;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Παλιότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας τόνιζε συνεχώς και με έμφαση ότι ο πρώτος νόμος που θα ψηφίσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός της απλής αναλογικής, με κατάργηση του bonus των 50 εδρών και του αντιδημοκρατικού ορίου 3% που αλλοιώνουν την ισότητα της ψήφου των πολιτών, καθώς και την κατάργηση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας. Τη θέση αυτή την επανέλαβε μάλιστα και από τα Χανιά όταν και εξήγγειλε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διοίκηση και το πολιτικό σύστημα.

Αργότερα, υιοθετήθηκε η βαρύγδουπη προπαγανδιστική θέση, που εντυπωσιάζει μεν τις λαϊκές μάζες, ότι δηλαδή η απλή αναλογική θα θεσπιστεί πάγια στο Σύνταγμα, αλλά που πάει να πει ποτέ. Ιδιαίτερα μετά τον ενταφιασμό της αναθεώρησης του Συντάγματος από τον άλλο βασικό παράγοντα του πολιτικού συστήματος κ. Σαμαρά.

Όμως, γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας ότι μπορεί άνετα από τώρα, από την επόμενη Δευτέρα το πρωϊ, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με νέο εκλογικό νόμο και να αφήσει την ενσωμάτωσή του στο Σύνταγμα για αργότερα όταν θα έλθει η ώρα. Μάλιστα αν το κάνει αυτό τώρα, προφανώς θα εξασφαλίσει αμέσως τους απαιτούμενους 200 βουλευτές, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει για τις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στο τέλος της εβδομάδας, θα αναγνωστούν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Ελπίζουμε όλοι λοιπόν να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να προαναγγέλλει την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου. Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας έχει στόχο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νεοπασοκικό καθεστώς. Ελπίζουμε να μην συμβαίνει αυτό και να παραμένει σταθερός στα αριστερά δημοκρατικά οράματα.

Παλαιότερα άρθρα: