Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων ύψους 1,8δις €

Διαβάστε επίσης

Παρουσιάστηκε εχθές, Τρίτη 5/4, το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης ύψους 1,8 δις (1% ΑΕΠ) στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, εν όψει της σημερινής διαπραγμάτευσης μεταξύ οικονομικού επιτελείου και επικεφαλής των θεσμών. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει κυρίως φορολογικά μέτρα και μικρότερες περικοπές δαπανών., για περιστολή των δημοσίων εκροών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στο πακέτο περιλαμβάνονται :

  • η αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας
  • η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης. Σχεδόν βέβαια είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο κίνησης. Θέματος επί του οποίου ο ΣΕΒ έχει εκφράσει έντονα τις αντιδράσεις του. Εξετάζεται επίσης το σενάριο αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στα υπόλοιπα καύσιμα με το πιθανότερο αύξηση στη βενζίνη και το υγραέριο κίνησης.
  • η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα
  • η αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά
  • η επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές και όχι στο σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών
  • παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, και ειδικότερα αύξηση του φόρου στους φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο π.χ. 200.000€.
  • η αντικατάσταση του τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη σε τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ με άλλους φόρους στα τυχερά παιχνίδια
  • η επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τα «αστέρια»
  • η αλλαγή στο τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, το οποίο θα υπολογίζεται με την εμπορική αξία του οχήματος. Επίσης προτείνεται η αύξηση της φορολογίας στα μεταχειρισμένα οχήματα.

Όσον αφορά την περικοπή των δημοσίων δαπανών, σχεδιάζεται η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο ήταν η περικοπή των στρατιωτικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στον  προϋπολογισμό, εντούτοις η κυβέρνηση επικαλείται την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την τρέχουσα περίοδο εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Ταυτόχρονα προγραμματίζεται το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ σε κάθε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη όποια τέτοια ενέργεια, θα εφαρμόζεται αυστηρότερα εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές μισθολογικές δαπάνες. Τέλος αναμένεται κούρεμα σε εκατοντάδες κωδικούς του προϋπολογισμού.

Παλαιότερα άρθρα: