Τυφλοί και βλέποντες ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους πάνω στο σανίδι

Διαβάστε επίσης

Ρόλους πάνω στο σανίδι θα ανταλλάξουν απόψε τυφλοί, και μη, ηθοποιοί. Παρά την έλλειψη της αίσθησης της όρασης, οι πρώτοι θα συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν βιώσει ποτέ το σκοτάδι και στο τέλος της παράστασης θα νιώσουν την ένταση του κοινού από το χειροκρότημα. Ο δεύτεροι θα πρέπει να μετρούν τα βήματά τους σε κάθε μετακίνησή τους στη σκηνή, ακόμη και για απλές κινήσεις που απαιτούν τη μεταφορά μικρών αντικειμένων. Λίγο νωρίτερα, πριν ανοίξει η αυλαία, άνθρωποι κάθε ηλικίας από το κοινό θα φορέσουν μάσκα και θα περιηγηθούν σε συγκεκριμένο χώρο, συνοδευόμενοι από άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, ώστε να βιώσουν τι σημαίνει να ζει κανείς και να κινείται βασιζόμενος στις υπόλοιπες αισθήσεις του και όχι μόνο στην όραση.

Όλα τα παραπάνω θα συμβούν απόψε και αύριο στις 9 το βράδυ στο πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος», στη θεατρική παράσταση με τον όλο νόημα τίτλο «Μαύρη Κωμωδία» του Πήτερ Σάφερ, που διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ).

«Πρόκειται για μια βιωματική πρόταση, που βασίζεται στην ομώνυμη παράσταση που ανέβηκε μία φορά στο Βασιλικό Θέατρο με πολύ μεγάλη επιτυχία» επισημαίνει στο ΑΠΕ?ΜΠΕ η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκονίου. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η παράσταση έχει εμπλουτιστεί με νέους ηθοποιούς, νέες ατάκες, αστείους διαλόγους και πιο φρέσκο υλικό, πολύ διαφορετικό από πριν.

Έχοντας παρακολουθήσει η ίδια εκείνη την παράσταση, κάνει λόγο για μια συγκινητική εμπειρία, την οποία τροφοδοτεί η μαγεία του θεάτρου. Αυτή «αγγίζει», όπως λέει, με έναν ξεχωριστό τρόπο τον ερασιτέχνη ηθοποιό, εκείνον που δεν αμείβεται αλλά δίνει την ψυχή του για την παράσταση, πόσο μάλλον όταν έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η έλλειψη όρασης ή όταν βρίσκεται, λόγω κατάστασης, μακριά από την έκφραση της τέχνης του θεάτρου.

«Ο κόσμος συγκλονίζεται, αποθεώνει τους ηθοποιούς και για να τους ανταμείψει χτυπά με τα πόδια του το πάτωμα, ώστε να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του σε εκείνους που δεν μπορούν να δουν, παρά μόνο να αισθανθούν το κοινό. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό να βιώσει την αίσθηση της έλλειψης της όρασης. Ήδη, μια ομάδα τριάντα ανθρώπων εξεδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετέχει στην ξενάγηση με τα μάτια δεμένα» υπογραμμίζει η κ. Μυκονίου.

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο, ωστόσο αντί εισιτηρίου, οι θεατές θα μπορούν να προσφέρουν συμβολικά, είδη καθαριότητας, χαρτικά, σχολικά είδη, ζάχαρη ή αλεύρι για τα Παιδικά Χωριά SOS.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Άννης Τσολακίδου και της Γιολάντας Μπαλαούρα, η μετάφραση της Μιμής Ντενίση, ενώ ερμηνεύουν οι Νατάσσα Μπρέντα, Φανή Τσικούρα, Χαρά Μπαξεβάνη, Ευδοκία Χασιώτη, Λευτέρης Πανάς, Νεκτάριος Λοιζίδης, Στέλλα Κανταρτζή και Γιολάντα Μπαλαούρα.
Την ίδια στιγμή, στον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού είναι η μεταφορά της παράστασης εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης ώστε τη «Μαύρη Κωμωδία» να απολαύσει και το κοινό και των υπολοίπων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παλαιότερα άρθρα: