Τιμολόγια μόνο online από το 2019 και αυτόματη δήλωση στο taxis

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο σχέδιο για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Οικονομικών και αυτό είναι ο online έλεγχος των συναλλαγών.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και διαδικασιών, τόνισε ότι από το 2019 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα γίνονται με ηλεκτρονικά τιμολόγια, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα οnline ελέγχου και διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων.

Όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ», με τη διαδικασία αυτή θα μπει ένα τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούσαν οι επιχειρήσεις για την τήρηση των τιμολογίων και των απλογραφικών βιβλίων. Το σχέδιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή στηρίζεται στα πρότυπα της Ιταλίας.

Βάσει αυτού του σχεδίου, η υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, και να τα προωθούν με διαδικασία εξπρές και online στο σύστημα Taxisnet για περαιτέρω διασταυρώσεις και ελέγχους.

Πάντως, ήδη, όπως γράφει η εφημερίδα, από τα στοιχεία των συναλλαγών αποδεικνύεται ότι τα πάντα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού και του πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η χρήση καρτών στην ελληνική αγορά, με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται κατά 40% το 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τον αριθμό των συναλλαγών να διευρύνεται κατά 93%.

Μέσω του πλαστικού χρήματος μπορεί εύκολα το Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων, καθώς όλα είναι καταγεγραμμένα από τις τράπεζες.

Με τις εν λόγω συναλλαγές, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, φορολογικές κι άλλες, θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ουσιαστικά, με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και, άρα, θα περιοριστεί σημαντικά η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Παλαιότερα άρθρα: