Την Τετάρτη το τετ α τετ Μέρκελ – Σουλτς

Διαβάστε επίσης

Η επικεφαλής της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άνγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσουν μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία ώστε να εξέλθει η Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο, δήλωσε ηγετικό στέλεχος του SPD.

Την Πέμπτη στο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών έδωσε πράσινο φως στην έναρξη των συνομιλιών με την Κεντροδεξιά, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει ωστόσο αβέβαιο.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει, εκτός της κ. Μέρκελ και του κ. Σουλτς, ο ηγέτης της βαυαρικής συντηρητικής CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

«Έχουμε τις πρώτες συζητήσεις», διευκρίνισε η Άντρεα Νάλες, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Δεν είμαστε ακόμη σε διερευνητική φάση, δεν είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις», επέμεινε ωστόσο.

Η κ. Νάλες είπε ακόμη ότι το SPD δεν έχει θέσει οποιουσδήποτε όρους για τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους συντηρητικούς, αλλά περιέγραψε τα κύρια σημεία για το SPD, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση ενός μικτού δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας – ιδέα που απορρίπτει η Κεντροδεξιά της Α. Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η πλειοψηφία των Γερμανών (70%) αναμένουν τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού.

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (47%) θα ήταν ευτυχείς με μια τέτοια συμμαχία. Περίπου το ένα τρίτο (36%) αποδοκιμάζουν άλλη μια συμμαχία Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς, η οποία θα καθιστούσε το εθνικιστικό δεξιό – με έντονες ακροδεξιές τάσεις – AfD το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το SPD κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες στη δημοσκόπηση της Forsa και φθάνει το 23%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές χάνουν μία μονάδα και συγκεντρώνουν το 32%.

Παλαιότερα άρθρα: