Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη ναυτιλία απαρίθμησε ο Θ. Δρίτσας

Διαβάστε επίσης

Τη δραστική μείωση της ανεργίας των ναυτικών και την επανακαταξίωση του ναυτικού επαγγέλματος, τον τερματισμό της απλήρωτης εργασίας των ναυτικών, καθώς και τηνομαλή και τακτική διεξαγωγή όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων της ακτοπλοΐας κατονόμασε ως άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στο χώρο της ναυτιλίας ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας συνέδεσε την πάταξη της ανεργίας των ναυτικών με την «επιτακτικά αναγκαία αύξηση της ανταπόδοσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου προς την ελληνική κοινωνία», μια ανταπόδοση που «πρέπει να περιλάβει πρώτα απ’ όλα την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης για παύση της ιδιωτικοποίησης των Οργανισμών των Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Για όπου υπάρχει ήδη εγκαθιδρυμένη εκμετάλλευση λιμανιών ή μαρινών από ιδιώτες, έθεσε τέσσερα αναγκαία προαπαιτούμενα: την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση εμπλοκής μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα, (με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της κοινωνικής ωφέλειας) και τη διαφάνεια.

Επείγον ζήτημα για τη λειτουργία των λιμανιών είναι και η διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων, με την εξάλειψη των φαινομένων αδιαφανών μονοπωλιακών πρακτικών. «Ήδη, μετά το περιστατικό απόπειρας δωροδοκίας στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, προχωράμε στην επανεξέταση όλων των συμβάσεων διαχείρισης αποβλήτων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, και στην επανεξέταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου» ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως θα στηριχθούν οι δημόσιες δομές για την εύρεση ναυτικής εργασίας, προκειμένου να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα μεσιτείας, και δήλωσε πως «η επιστράτευση των ναυτεργατών είναι οριστικά παρελθόν».

Στους στόχους της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός και η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν ναυτικής εκπαίδευσης, η εξασφάλιση των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών και των οικογενειών τους κι η συμπερίληψη του Οίκου Ναύτου στο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Λιμενικό Σώμα, υποσχόμενος ένα «δίκαιο σύστημα κατάταξης, εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, ιεραρχίας, εξελίξεων και κρίσεων», απαλλαγμένο από τις καταγγελίες του παρελθόντος για τον τρόπο εισαγωγής των στελεχών του στις παραγωγικές σχολές.

Τέλος, έθεσε ανάμεσα στους προγραμματικούς στόχους της κυβέρνησης, τις «θεσμικές και λειτουργικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο των πλοίων, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την πρόληψη ατυχημάτων, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε κρίσιμες για τον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας λειτουργικές περιοχές, την αναβάθμιση της νησιωτικής πολιτικής, την αναβάθμιση του ρόλου του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου» κ.ά.

Παλαιότερα άρθρα: