Το bitcoin έσπασε το «φράγμα» των 10.000 δολαρίων

Διαβάστε επίσης

To bitcoin επέστρεψε πάνω από το όριο των 10.000 δολαρίων. Το ράλι για το μεγαλύτερο εκ των κρυπτονομισμάτων ενισχύει τη δυναμική του, εκτοξεύοντας την τιμή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Bitstamp. Από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη περίπου 40%, ξεπερνώντας σε επιδόσεις τα περισσότερα στοιχεία ενεργητικού.

Η επιστροφή πάνω από το φράγμα των 10.000 μονάδων συμβαδίζει με το ράλι των χρηματιστηρίων και την άνοδο του S&P 500 στη Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά, παρότι επιμένουν οι ανησυχίες μήπως η επιδημία του κοροναϊού επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα κρυπτονομίσματα προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις αρχές του έτους –σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς- με ορισμένους αναλυτές και ένθερμους υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων να θεωρούν ότι επωφελούνται της στροφής προς ασφαλή «καταφύγια», εν μέσω της ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. «Επικρατεί ένα αφήγημα στην επενδυτική κοινότητα ότι το bitcoin εδραιώνει τη θέση του ως ασφαλές ενεργητικό, ως προστασία απέναντι στον πληθωρισμό», επισημαίνει ο Μάικλ Σόνενσαϊν, managing director στην Grayscale Investments, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Εάν ανατρέξει κανείς στα διδάγματα της ιστορίας, η επερχόμενη κατά το ήμισυ της προσφοράς(η λεγόμενη διαδικασία halving, που αναμένεται τον Μάιο) θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές του bitcoin, εκτιμά ο κ. Σόνενσαϊν. Αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του bitcoin, οι επιδόσεις του οποίου στη διάρκεια του 2019 ήταν εντυπωσιακές, ξεπερνώντας τα κέρδη άλλων αγορών, όπως ο S&P 500 ή ο χρυσός.

Ο Ρομπ Σλάιμερ της Fundstrat Global Advisors προβλέπει άνοδο στο δεύτερο τρίμηνου του έτους μεταξύ 10.000 με 11.000 δολάρια. Ο Μάικ ΜακΓκλόουν, αναλυτής του Bloomberg Intelligence, διακρίνει ιδιαίτερα ευνοϊκές προοπτικές για το 2020. Το bitcoine είχε σκαρφαλώσει μία ανάσα από τα 20.000 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2017, με κέρδη 1.400% εκείνη τη χρονιά και καμπανάκια για μια νέα φούσκα. Τον επόμενο χρόνο έκανε βουτιά 74%, προτού ανακάμψει σχεδόν 100% πέρυσι.

Παλαιότερα άρθρα: