Το διαφαινόμενο «Ναι» της Μέρκελ για τις συντάξεις και το έκτακτο Eurogroup

Διαβάστε επίσης

Σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο, θα δοθεί πιθανότατα η λύση στο θέμα των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η σύγκληση μιας επιπλέον συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δρομολογείται ήδη, λόγω της αναστάτωσης που προκαλεί η Ιταλία.

Καθώς όμως οι θεσμοί δεν αναμένεται να έχουν παραδώσει πόρισμα ως την τακτική συνεδρίαση της 5η Νοεμβρίου, ανοίγει παράθυρο για εξέταση και του ελληνικού ζητήματος στα μέσα του επόμενου μηνός, λίγο πριν καταθέσει η κυβέρνηση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή τις 20 ή 21 Νοεμβρίου.

Ως τότε, Αθήνα και δανειστές θα ανταλλάσσουν μηνύματα για το θέμα του νέου προϋπολογισμού και των συντάξεων. Τα περί «καθαρής εξόδου» που έκτισαν το ελληνικό (αλλά και το ευρωπαϊκό) success story για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έχουν δώσει πλέον την θέση τους σε συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για να μην περικοπούν οι συντάξεις θέτοντας, όμως, δύο όρους:

– Πρώτον να αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι ακόμη και χωρίς το μέτρο αυτό θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

– Δεύτερον η απόφαση αυτή να μην εμφανιστεί ως αφετηρία ακύρωσης άλλων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τέλος, ενήμερος για τη «στροφή» της κυρίας Μέρκελ φέρεται να είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική De Telegraaf ήταν σαφής: η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το μνημόνιο και οι δανειστές θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το τι θα γίνει με τις συντάξεις το 2019, αλλά και το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα του 2018.

Και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε μετά το Eurogroup ότι στις 15 Οκτωβρίου περιμένει ένα κανονικό προσχέδιο Προϋπολογισμού, και όχι «σενάρια» όπως αυτά που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, για να κρίνουν αν εξασφαλίζεται ο στόχος για τα πλεονάσματα.

Επικλήσεις… στη λογική

Στην λογική ότι απαιτούνται υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον) για να πειστούν οι δανειστές, κινείται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Μην ανησυχείτε» για τις συντάξεις, είπε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι τελικά «θα επικρατήσει η λογική».

Ο κ. Τσακαλώτος δικαιολόγησε ότι για να σωθούν οι συντάξεις θα κοπούν οι κοινωνικές παροχές, λέγοντας ότι τα «εξισορροπητικά» μέτρα κατά της φτώχεια θα γίνουν σιγά-σιγά αλλά σταδιακά, καθώς θα «απλωθούν» στα τέσσερα, αντί στα δύο χρόνια (ως το 2022 αντί 2019-2020).

Αν όλα θα γίνουν όμως τελικά, πριν από οποιονδήποτε άλλον, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει το ΔΝΤ που ζητά άμεση και όχι τμηματική εφαρμογή των μέτρων πρόνοιας, αλλά και τους Ευρωπαίους δανειστές, που θα εξετάσουν άμεσα τα πλεονάσματα του 2018-2019 -πριν φτάσουν να συζητήσουν τι θα γίνει το 2022.

Ήδη άλλωστε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή κυβέρνηση προβλέπουν υπερπλεόνασμα 445 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ήδη από την ΔΕΘ ότι μόνον για αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων θα διανεμηθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από το πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να προκύψει.

Παλαιότερα άρθρα: