Το δόγμα Γιούνκερ… για την Ευρώπη του 2025

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ως είθισται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε την Τετάρτη για τους στόχους και τις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά και για το όραμα του για την Ευρώπη ως το 2025. Ο Πρόεδρος έκανε μία σειρά από προτάσεις που πρόκειται το επόμενο διάστημα να συζητηθούν και να εγκριθούν από τα κράτη μέλη στα σχετικά όργανα της Ένωσης.

Το κύριο μήνυμα του Προέδρου Γιούνκερ, και αυτό που μετέδιδε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είναι πως η Ευρώπη, αν και λαβωμένη από τα προηγούμενα έτη στέκεται ακόμα όρθια και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ανακάμπτοντας για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

Για τα μελλοντικά σχέδια της Ένωσης, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, στην ουσία, παρουσίασε ένα σχέδιο που αποτελεί γέφυρα των προτάσεων Παρισιού και Βερολίνου. Μέσα από το σχέδιο αυτό, δίνεται η αίσθηση μιας Ευρώπης με μεγαλύτερο κεντρικό έλεγχο, ενώ πλέον αλλάζει η συγκέντρωση ισχύος σε όργανα αλλά και μεμονωμένες χώρες, ενώ παράλληλα επιχειρείται ο περιορισμός της αυτονομίας χωρών στη σύναψη ακόμα και οικονομικών συμφωνιών.

Σε αυτό αποσκοπεί η πρόταση του Προέδρου για investment screening. Η πρόταση αποτελεί μια κατ εξοχή προστατευτική ρύθμιση η οποία περιορίζει τα περιθώρια οικονομικής αυτονομίας των χωρών με τρόπο και κριτήρια που μένει να καθοριστούν, στέλνοντας μήνυμα σε δυνάμεις που θέλουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ότι για να μπορέσουν να εδραιώσουν παρουσία θα πρέπει να διαπραγματευτούν σε κεντρικό επίπεδο, με το διευθυντήριο και όχι με τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν.

Ακόμη, είναι η πρώτη φορά που ανώτατο ηγετικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει επίσημα την εγκαθίδρυση του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και της μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής του Eurogroup, ενώ σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του εκείνος θα προωθεί μια δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη στηρίζοντας τη νομισματική πολιτική στης ΕΚΤ και θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης στηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, μια σταθεροποιητική λειτουργία στην ευρωζώνη και τις διαδικασίες σύγκλισης στην υπόλοιπη ΕΕ (εκτός ευρωζώνης).

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, στόχος του Γιούνκερ είναι η δημιουργία νομίμων οδών μετανάστευσης από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα εργατικού δυναμικού σε μια Ευρώπη η οποία γερνάει, να επιστραφούν στις χώρες τους όμως όσοι δεν έχουν δικαίωμα να ζουν στην ΕΕ.

Παράλληλα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Επιτροπή θέλει να θεσπίσει σύντομα αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων κατά μήκος των κρατών για τους τρομοκράτες, και δυνατότητα προσαγωγής υπόπτων κατά μήκος Ευρωπαϊκών συνόρων για τους τρομοκράτες.

 

 

Παλαιότερα άρθρα: