Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σύμμαχος κατά του Αλτσχάιμερ!

download
Διαβάστε επίσης

Ένα από τα πολλά ωφέλη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου φαίνεται να είναι η ενίσχυση της μνήμης σε πάσχοντες από την νόσο του Αλτσχάιμερ συμπέρανε η νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τέμπλ της Φιλαδέλφειας. Η έρευνα χρησιμοποίησε πειραματόζωα (ποντίκια) τα οποία είχαν μεταλλαχθεί προκειμένου να εμφανίζουν τις κλασικές ενδείξεις της νόσου: τις πλάκες πρωτεΐνης β αμυλοειδούς και τους νευροινιδιακούς θυσάνους της πρωτεΐνης ταυ.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντομένικο Πράττο χώρισαν τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες : η πρώτη κατανάλωνε στην διατροφή της έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ η δεύτερη όχι. Το ελαιόλαδο προστέθηκε στην διατροφή των ποντικιών όταν αυτά ήταν έξι μηνών πρίν εκδηλώσουν τα συμπτώματα της νόσου. Αργότερα, στην ηλικία των εννέα και δώδεκα μηνών, τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει ελαιόλαδο υπερείχαν κατά πολύ έναντι αυτών που δεν είχαν καταναλώσει στα τέστ μνήμης και μάθησης. Συγκεκριμένα οι συνδέσεις μεταξύ  των νευρώνων τους ήταν πολύ καλύτερα διατηρημένες και ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε πολύ χαμηλότερα επίπεδα πλακών αμυλοειδούς και θυσάνων.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν τώρα να εισάγουν το ελαιόλαδο αργότερα στην διατροφή των τρωκτικών όταν αυτά θα έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα της νόσου. Έτσι μένει να αποδειχθεί αν το ελαιόλαδο μπορεί ακόμα και να φρενάρει την νευροεκφύλιση ή και να την αναστρέψει.

Παλαιότερα άρθρα:

Μία απάντηση στο “Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σύμμαχος κατά του Αλτσχάιμερ!”

Σχολιάστε