Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από την Ισπανία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με την πολύ αδύναμη πρωτιά του Μαριάνο Ραχόι και τους Σοσιαλιστές και Podemos στη δεύτερη και Τρίτη θέση, αντίστοιχα έληξαν οι εκλογές στην Ισπανία. Πάνω από το ένα τρίτο των εδρών του Ραχόι έκαναν φτερά ενώ οι Podemos, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά πολύ τις δυνάμεις του.

Το σημαντικό είναι ότι οι Podemos είναι από τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ και μετά τη μνημονιακή στροφή. Σήμερα βρίσκεται στην Τρίτη θέση και μπορεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με τους σοσιαλιστές οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα προτιμούσαν το συντηρητικό Ραχόι για συνεργάτη τους από τον μακρυμάλλη Pablo Iglesias.

Ίσως βέβαια ο Ραχόι που αν και αδύναμος κρατά την πρώτη θέση να καταφέρει να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με το ισπανικό Ποτάμι, που ακούει στο όνομα «Πολίτες».

Σε κάθε περίπτωση, παρά το ότι οι Podemos έχασαν σε δυναμική όταν το ελληνικό τρίτο μνημόνιο ήρθε από τα χέρια της αριστεράς, ακολούθησαν τη γραμμή της μη-ρήξης με την Ευρώπη και σήμερα βρίσκονται σε μία θέση που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους σοσιαλιστές και να κυβερνήσουν αν δεν αποδώσει η προσπάθεια συνεργασίας Συντηρητικών και Πολιτών.

Στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία να δουν μία τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας, αφού ξέρουν ότι η πορεία της διακυβέρνησης μέχρι το Πάσχα θα είναι πολύ δύσκολη και προσβλέπουν σε ευρωπαϊκές συμμαχίες ακόμη και τώρα.

Παλαιότερα άρθρα: