Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την πυρηνική συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το Ιράν δεν θα εκφοβισθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε “λανθασμένη κίνηση” εκ μέρους την Ουάσιγκτον ως προς την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ανώτατος Ιρανός ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei την Κυριακή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν παραβιάζει το “πνεύμα” της συμφωνίας του 2015, βάσει της οποίας έλαβε ανακούφιση από τις κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί σε αντάλλαγμα με τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Η κρατική τηλεόραση φέρει τον Khamenei να έχει τονίσει ότι το Ιράν θα αντισταθεί σθεναρά “και οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση από το αμερικανικό καθεστώς όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας”.

Να αναφερθεί ότι η Ουάσινγκτον επεξέτεινε την άρση ορισμένων κυρώσεων για το Ιράν την Πέμπτη στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη συμφωνία, τουλάχιστον ως έχει.

Ο Trump πρέπει να αποφασίσει έως τα μέσα Οκτωβρίου εάν θα πιστοποιήσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία, γνωστή ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA). Αν δεν το κάνει, το Κογκρέσο έχει 60 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.

“Σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις και τις συζητήσεις που διεξάγονται στις διαπραγματεύσεις, η στάση της Αμερικής απέναντι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και τα αποτελέσματά τους είναι εντελώς άδικη και ισοδυναμεί με εκφοβισμό”, δήλωσε ο Khamenei σε ομιλία του προς τους αποφοίτους της ιρανικής αστυνομικής ακαδημίας. “Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση από την Ισλαμική Δημοκρατία”, υπογράμμισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την Ουάσινγκτον για “συνεχιζόμενη ιρανοφοβία” την Πέμπτη με αφορμή την επιβολή κυρώσεων σε 11 άτομα και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και δύο που βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τους 11 ότι υποστήριξαν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τους Επαναστατικούς Φρουρούς του συμμετέχοντας σε κυβερνο-επιθέσεις ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως το Ιράν βρίσκεται σε τεχνική συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία, εντούτοις έχει εντείνει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές του στην Υεμένη και τη Συρία, την ώρα που συνεχίζει να έχει ενεργό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

“Κανένα από αυτά, πιστεύω, δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν” κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CBS.

Σε αυτό το σημείο επομένως, τόσο η απόφαση του Trump για την έγκριση της πυρνηνικής συμφωνίας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όσο και η αντίστοιχη δυανατότητα επιβολής νέων κυρώσεων από το Κογκρέσσο σε αρνητική έκβαση της πρώτης αναμένεται είτε να βελτιώσει σημαντικά είτε να αλλάξει δραματικά τη στάση του Ιράν αλλά και τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.

 

Πηγές: Reuters, New York Times

Παλαιότερα άρθρα: