Το ισλαμικό κράτος η σημαντικότερη απειλή για τους Ευρωπαίους βάσει έρευνας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν την τζιχαντική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους ως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, πάνω από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αστάθεια και την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center.

Οι ερωτηθέντες σε εννέα από τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι θεωρούν το ΙΚ ή αλλιώς ISIS, ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να το περιγράφουν ως «σοβαρή απειλή».

Οι περισσότερες από τις έρευνες που διεξήχθησαν τον Απρίλιο, ένα μήνα αφότου οι τζιχαντιστές σκότωσαν 32 άτομα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Η ίδια η έκθεση του Pew δημοσιεύθηκε μια ημέρα μετά από την αιματηρή ένοπλη εισβολή φερόμενου ως υποστηρικτή του ΙΚ σε νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο με τραγικό απολογισμό τον χαμό 49 ανθρώπων, την πιο θανατηφόρα μαζική δολοφονία στη νεότερη ιστορία των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, που αγωνίζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από σχεδόν επτά χρόνια ύφεσης, ήταν η μόνη χώρα όπου οι ερωτηθέντες δεν έβαλαν στην υψηλότερη θέση της λίστας την τζιχαντική απειλή του Isis. Αντ ‘αυτού, το 95% των Ελλήνων είπε ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα.

Ισχυρές πλειοψηφίες και στις 10 χώρες χαρακτήρισαν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως μια μεγάλη απειλή, ενώ η ίδια έρευνα του Pew έδειξε έντονες αποκλίσεις εντός της Ευρώπης σε σχέση με την προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση.

Στην Πολωνία, το 73% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ ως μια μεγάλη απειλή, το ίδιο ποσοστό που χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος ως κορυφαίο κίνδυνο.

Συγκριτικά, μόνο το 31% των Γερμανών και 24% των Σουηδών είπαν ότι βλέπουν τους πρόσφυγες ως σημαντική απειλή, παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη.

Κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις 10 συμμετέχουσες χώρες περιέγραψαν τις εντάσεις με τη Ρωσία, καθώς και την ανάδειξη της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης, ως μείζονες απειλές.

Η Πολωνία βρέθηκε και πάλι στα άκρα, με το 71% των ερωτηθέντων να κατατάσσει τη Ρωσία ως ένα σημαντικό κίνδυνο, περισσότερο από το διπλάσιο σε ποσοστά στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: