Το Κατάρ επιμένει- «Δε θα υποκύψουμε στις πιέσεις»

Διαβάστε επίσης

Ο εμίρης του Κουβέιτ, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας για μεσολάβηση με σκοπό την εύρεση λύσης στην κρίση του Περσικού Κόλπου, προειδοποίησε ότι μία πιθανή σύγκρουση των χωρών ενδέχεται να έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες». Ο σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Τζάμπερ αλ Σάμπαχ δήλωσε: «Είναι δύσκολο για εμάς, τη γενιά που δημιούργησε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) πριν 37 χρόνια, να βλέπουμε αυτές τις διαφωνίες μεταξύ των μελών του, οι οποίες ίσως να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες». Επίσης, ο σεϊχης Σαμπάχ, σε μία προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στον Κόλπο, επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Παρόλα αυτά, το Κατάρ, μία βδομαδα μετά την πυροδότηση της κρίσης, απέρριψε για άλλη μία φορά τις κατηγορίες εναντίον του και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σεΐχης Μοχάμαντ μπιν Αμπντελράχναμ αλ Θάνι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη για να «ενημερώσει» τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες για την κρίση, επέκρινε τα «άδικα» και «παράνομα» μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο. Από την πρεσβεία της χώρας στο Παρίσι, ο σεϊχης δήλωσε ότι «Δεν έχουμε καμία ιδέα για τους λόγους» που οδήγησαν τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να επιβάλλουν το εμπάργκο στο Κατάρ. Ο υπουργός, ο οποίος μέσα σε λίγες μέρες έχει επισκεφτεί Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα και Παρίσι, διέψευσε την ύπαρξη ευρωπαϊκής συμμετοχής για την επίλυση της κρίσης.

Η άνευ προηγουμένου κρίση ξέσπασε στις 5 Ιουνίου όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ. Στη συνέχεια έκλεισαν τα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά τους με τη χώρα και έλαβαν μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης της χώρας, μεταξύ αυτών το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, το οποίο κατηγόρησαν ότι είναι φερέφωνο των ισλαμιστών στον αραβικό κόσμο. Καταγγέλλουν επίσης τη χώρα ότι είναι πολύ επιεικής με το Ιράν και ότι στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Το Κατάρ είναι έτοιμο να καθίσει και να διαπραγματευτεί για το θέμα της ασφάλειας του Κόλπου. Όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συζητά για την εξωτερική μας πολιτική», τόνισε ο αλ Θάνι. «Έχουμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για αυτή», πρόσθεσε. Επίσης χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς» τις κατηγορίες ότι η Ντόχα στηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Σε ό,τι αφορά το al Jazeera, «είναι μια εσωτερική υπόθεση, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη συζητά», υπογράμμισε.

Προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία προοπτική λύσης, παρά τις προσπάθειες του Κουβέιτ. Μπροστά στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Κατάρ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη χώρα τόνους τροφίμων, ενώ και η Τουρκία προσέφερε τη βοήθειά της. Εξάλλου χθες Δευτέρα το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρόφιμα στο Κατάρ, μια κίνηση «αλληλεγγύης», η οποία «δεν έχει σχέση με την πολιτική». Το Κατάρ από την πλευρά του έχει ζητήσει από τον οργανισμό πολιτικής αεροπορίας του ΟΗΕ να παρέμβει στη διαμάχη, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης. Η Ντόχα έχει στείλει επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) σε μια προσπάθεια να επέμβει, μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Εμιράτων στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ.

Παλαιότερα άρθρα: