Το κίνημα της αποχής, η αμηχανία και ο «ΣΥΡΙΖΑ» που δεν κατεβαίνει στις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, εκείνου που έμελε στην αριστερά να φέρει, η παγωμάρα που επικράτησε στον κόσμο της και στο σώμα των ψηφοφόρων που στήριξαν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν μεγάλη, σιωπηρή και δεν θα φύγει εύκολα. Οι απόψεις για τη ρήξη ή τις εναλλακτικές ήταν πολλές και διαφορετικές, ωστόσο είχαν το κοινό ότι είχαν πιστέψει στην ίδια ελπίδα που τώρα κατέρρεε μπροστά στα μάτια τους με κρότο.

Σε αυτές τις εκλογές είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για ένα μεγάλο κύμα αποχής. Όμως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυτή η αποχή θα είναι σε πολύ μεγάλο μέρος της συνειδητή. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι άνθρωποι και ομάδες που πολιτεύονται χρόνια και με τις τελευταίες εκλογές βγήκαν βουλευτές ακόμη και με τους περισσότερους σταυρούς στην περιφέρειά τους, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που πολύ γρήγορα επεσήμανα ότι θα ήταν σε πολλές κατευθύνσεις, έμειναν έξω από οποιοδήποτε νέο μόρφωμα.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η δήλωση του γνωστού συνταγματολόγου, Γιώργου Κασιμάτη, ο οποίος καλεί σε μαζική αποχή και άκυρο σε αυτές τις εκλογές «αποφασίστηκαν από τους δανειστές μας και από τη συνεργαζόμενη κυβέρνηση: για να ανατρέψουν στα μάτια των λαών της Ευρώπης το μεγαλειώδες ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού στο απάνθρωπο και παράνομο καθεστώς δανεισμού που επέβαλαν στη χώρα μας και για να “νομιμοποιήσουν” την απάνθρωπη και άνομη “συμφωνία” που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα». Ο κ. Κασιμάτης καλεί τον κόσμο να συσπειρωθεί σε αγώνα, ως μόνη απάντηση.
Χαρακτηριστική περίπτωση, επίσης, το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην ΚΟΕ με τους τρείς βουλευτές της, η οποία αποφάσισε να μη συμμετέχει στις εκλογές.

«Αναγνωρίζω ευθύνες σε εμένα και σε όλους όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα, το κόμμα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», μου είπε ο επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι και τόνισε ότι «Δεν μπορεί η Αριστερή Πλατφόρμα να μιλά σαν να ήταν στην αντιπολίτευση. Έχουν και εκείνοι ευθύνες». Μάλιστα εξέφρασε και την ενόχλησή του με την κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην κεντρική ομιλία της Λαϊκής Ενότητας, να αναφέρει όλα τα ονόματα εκείνων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που «αντιστάθηκαν και καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο», την στιγμή που πολλοί από αυτούς δεν συμπορεύονται με τη Λαϊκή Ενότητα.
«Το σοκ ήταν τεράστιο και η αμηχανία σήμερα είναι γενικευμένη. Έκλεισε ένας κύκλος 5 χρόνων με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ένας κύκλος με αγώνες, μάχες και τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε απλώς να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος, ο οποίος θα ανοίξει και στην κοινωνία. Ένα άθροισμα διαφωνούντων όπως η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι αρκετό για να ξανανοίξει τον κύκλο, πόσο μάλλον για να εκφράσει το 62% του ΌΧΙ.» σημείωσε ο Ρούντι Ρινάλντι. Σε αυτές τις εκλογές στηρίζει το ΑΚΥΡΟ και το ΛΕΥΚΟ και σημειώνει ότι θεώρησε πολύ θαρραλέα την επιλογή του Γιώργου Κασιμάτη να παρέμβει δημόσια με αυτή την πρόταση.

Ο Ανδρέας Καρίτζης ήταν παλαιότερα υπεύθυνος του τομέα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στις εκλογές του Ιανουαρίου. Σήμερα, παραιτηθείς από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν στηρίζει ούτε τη Λαϊκή Ενότητα. Ο ίδιος μου είπε ότι γενικότερα ήταν ανέκαθεν κατά της αποχής. Αυτή τη φορά ωστόσο μπορεί να καταλάβει εκείνους που θα την επιλέξουν, αφού οι μόνες επιλογές που τους δίνονται είναι «είτε να ψηφίσουν μνημόνιο, είτε κάποιον δεν έχει πραγματική πρόταση για το πώς να μην έχουμε μνημόνιο».
Επίσης από «την ομάδα των 53», ειδικά της Θεσσαλονίκης, ένα μέρος παρέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ, ένα άλλο πήγε στη Λαϊκή Ενότητα αλλά πολλοί έμειναν εκτός. Εκτός εκλογών, εκτός οργανώσεων. Αναλογικά, τα ποσοστά των πολιτών που θα επιλέξουν την ίδια στάση θα είναι πολλαπλάσια.

Έτσι σε αυτές τις εκλογές η αποχή, το άκυρο και το λευκό θα είναι πολλά. Αλλά ίσως για πρώτη φορά τόσο συνειδητά. Και θα παραμονεύουν στη γωνία.

Παλαιότερα άρθρα: