Το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση για τα αεροδρόμια

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

“Ναι” στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας φαίνεται ότι λέει τελικώς η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κατά τη κλειστή συνάντηση του με παράγοντες του City στο Λονδίνο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να υπογραφεί η σύμβαση για τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια.

Η στάση Βαρουφάκη που φαίνεται να βάζει τον διαγωνισμό για τα αεροδρόμια στο “πακέτο” των ελληνικών “παραχωρήσεων” ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλάζει τα δεδομένα καθώς ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης δήλωσε κατ’ επανάληψη τις προηγούμενες ημέρες ότι “η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων”.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλα στελέχη της νέας κυβέρνησης το ξανασκέφτονται για τα αεροδρόμια καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για την μοναδική επιτυχημένη συμφωνία που έκλεισε το υπό κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι τον διαγωνισμό κέρδισε η ελληνογερμανική κοινοπραξία Copelouzos-Fraport με προσφορά ύψους 1,23 δισ. ευρώ εφάπαξ, 23 εκατ. ευρώ το χρόνο μίσθωμα, περίπου 29% από τα ετήσια κέρδη για τα 30 χρόνια της παραχώρησης καθώς και επενδύσεις 330 εκ. ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Παλαιότερα άρθρα: