Το μεγάλο deal του Μουγκάμπε για να φύγει από την ηγεσία της Ζιμπάμπουε

Διαβάστε επίσης

Η Ζιμπάμπουε προσφέρθηκε να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στον αποπεμφθέντα πρόεδρο, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ενώ η σύζυγός του θα λάβει μια γενναιόδωρη σύνταξη μετά το θάνατό του και οι επιχειρήσεις των παιδιών του δεν θα αγγιχτούν από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση θα του δώσει ένα εφάπαξ ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε δόσεις», ανέφερε μια πηγή σε τοπικό μέσο της Ζιμπάμπουε, κάτι που επιβεβαιώθηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης. «Ο Μουγκάμπε θα απολαμβάνει επίσης πλήρη ιατρική κάλυψη καθώς και τον πλήρη μηνιαίο μισθό του. Σε περίπτωση θανάτου του, η σύζυγός του θα λάβει το ήμισυ [του μηνιαίου μισθού]».

Ο Μουγκάμπε, 93 ετών, εισπράττει σήμερα ετήσια σύνταξη 150.000 δολαρίων, η οποία θα κληρονομηθεί εν μέρει από τη 52χρονη δεύτερη σύζυγό του Γκρέις Μουγκάμπε, η οποία είναι γνωστή ως «Γκούτσι Γκρέις» μεταξύ ορισμένων Ζιμπάμπουε. Οι δυο τους αναμένεται να παραμείνουν στο αρχοντικό Blue Roof στο Harare, ενώ το κράτος εξακολουθεί να πληρώνει όλα τα έξοδα ταξιδίων, ασφάλειας και προσωπικού για το ζευγάρι.

Η περιουσία και των δύο παιδιών του Μουγκάμπε, αλλά και του γιου της συζύγου του, Ράσελ, από έναν προηγούμενο γάμο, «δεν θα κατασχεθεί ή θα υποστεί βλάβη», αναφέρει ο Guardian. Η ευρύτερη οικογένεια του Μουγκάμπε διαθέτει ένα αρκετές γαλακτοκομικές φάρμες και έχει αξιοσημείωτα ενδιαφέροντα για τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας.

«Ανησυχούσα για τις αλλαγές που θα σήμαινε για μένα προσωπικά, αλλά είμαι τώρα καθησυχασμένος ότι μπορώ να ζήσω στη χώρα μου», δήλωσε ένας από τους συγγενείς του Μουγκάμπε.

Παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ότι κανένας πολιτικός δεν πρέπει να είναι πάνω από το νόμο, ο Μουγκάμπε και η οικογένειά του έχουν επίσης λάβει ασυλία από οποιαδήποτε νομική δίωξη για τις ενέργειές του κατά τα 37 χρόνια της θητείας του.

Ο προσωρινός πρόεδρος, ο 75χρονος Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος ήταν στενός σύμμαχος του Μουγκάμπε και συνάδελφος εδώ και δεκαετίες, έχει υποσχεθεί να αποφύγει την «εκδίκηση» εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και έχει υποσχεθεί να διοργανώσει δημοκρατικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με στατιστικές του ΔΝΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ζιμπάμπουε το θέτει εκτός των 150 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, ενώ το προσδόκιμο ζωής των 60 ετών είναι 20 χρόνια χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι περίπου το 13,5% του πληθυσμού είναι μολυσμένο με τον ιό HIV.

Νόμιμο το πραξικόπημα που έδιωξε τον Μουγκάμπε, λέει η δικαιοσύνη

Η δικαιοσύνη της Ζιμπάμπουε έκρινε σήμερα νόμιμο το στρατιωτικό κίνημα που είχε ως αποτέλεσμα την Τρίτη την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εκτιμώντας ότι η επέμβαση αυτή είχε στόχο να εμποδίσει την κατάληψη αιρετών αξιωμάτων από μη αιρετά πρόσωπα.

«Οι πράξεις των Αμυντικών Δυνάμεων της Ζιμπάμπουε που είχαν στόχο να εμποδισθούν οι οικείοι του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε να σφετερισθούν την εξουσία είναι συνταγματικές», αποφάνθηκε ένα δικαστήριο της Χαράρε, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο δικαστήριο αυτό είχαν προσφύγει δύο πολίτες της Ζιμπάμπουε, διευκρίνισε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZBC.

Οι στρατιωτικοί πήραν τον έλεγχο της χώρας τη νύκτα της 14ης προς τη 15η Νοεμβρίου για να αντιαταχθούν στην αποπομπή του τότε αντιπροέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος έκλεινε τον δρόμο στην πρώτη κυρία Γκρέις Μουγκάμπε που ήθελε να διαδεχθεί τον σύζυγό της.

Εκπρόσωπος των στρατηγών είχε τότε διαψεύσει πως πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως η επιχείρησή τους δεν είχε στόχο παρά την εξάλειψη «εγκληματιών» στο περιβάλλον του αρχηγού του κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της συζύγου του, της Γκρέις, και των υποστηρικτών της.

Παλαιότερα άρθρα: