Το μετα-τραυματικό στρες είναι τόσο παλιό όσο το ανθρώπινο είδος -Τι έδειξε έρευνα

Διαβάστε επίσης

Περί το 1.300 π.Χ. εντοπίζουν οι ερευνητές ενδείξεις ύπαρξης του μετα-τραυματικού στρες.

Όπως αναφέρει η ομάδα του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, έπειτα από μελέτη μεταφράσεων αρχαίων κειμένων από το Ιράκ και τη Μεσοποταμία, πολλοί στρατιώτες αναφέρουν ότι τους επισκέφθηκαν «φαντάσματα που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της μάχης». Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν ενδείξεις ότι οι στρατιώτες έπασχαν από αυτό που σήμερα αποκαλείται μετατραυματικό άγχος (PTSD).

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές θεωρούν ότι η διαταραχή φαίνεται να είναι τόσο παλιά όσο το ανθρώπινο είδος. Ο καθηγητής Τζέιμι Χάκερ Χιουζ δήλωσε ότι η πρώτη περιγραφή PTSD πιστώνεται στον Ηρόδοτο. Μιλώντας για τον πολεμιστή Επίζηλο στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ο Ηρόδοτος έγραφε: «Ξαφνικά, έχασε την όραση και από τα δύο μάτια, αν και τίποτα δεν τον είχε αγγίξει».

Επιπλέον, δηλώνει ότι βρήκε αναφορές για PTSD στην Δυναστεία των Ασσυρίων στη Μεσοποταμία μεταξύ 1300 π.Χ. και 609 π.Χ. Εκείνη την περίοδο, οι άνδρες έχτιζαν δρόμους, γέφυρες και άλλες κατασκευές για έναν χρόνο πριν πάνε στον πόλεμο. Στη συνέχεια επέστρεφαν στις οικογένειές τους και ο κύκλος ξεκινούσε ξανά.

Τελειώνοντας, ανέφερε πως στρατιώτες «περιέγραφαν το πώς άκουγαν και έβλεπαν φαντάσματα να τους μιλούν -φαντάσματα των ανθρώπων που είχαν σκοτώσει στη μάχη. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει στους σύγχρονους στρατιώτες που εμπλέκονται σε μάχες σώμα με σώμα».

Παλαιότερα άρθρα: