Το μεταναστευτικό, οι «αόρατοι» Περιφερειάρχες κι ο εκνευρισμός του Μεϊμαράκη

photo (1)
Διαβάστε επίσης

Η μεταναστευτική κρίση ανέδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο «ανοχύρωτη χώρα» είμαστε σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.

Δεν αναφερόμαστε στους δημάρχους. Αυτοί ό,τι μπορούν να κάνουν, το κάνουν. Σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν το ρίσκο να γίνουν ακόμα και οι «κακοί» της ιστορίας, όταν όλοι οι υπόλοιποι σφυρίζουν αδιάφορα. Η επισήμανση αυτή αφορά τους Περιφερειάρχες. Ναι, αυτούς τους κυρίους κι αυτές τις κυρίες που η συνολική παρουσία τους, είναι συνυφασμένη με το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Τρεις περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της μεταναστευτικής κρίσης και οι 3 αντίστοιχοι Περιφερειάρχες είναι «εξαφανισμένοι από προσώπου γης». Που είναι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος όταν κάθε μέρα η Κως βουλιάζει από τα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά κύματα; Ποια είναι η συμβολή της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στη διαχείριση της κρίσης στη Μυτιλήνη; Τι έκανε ή κάνει για όσα συμβαίνουν στα σύνορα με τα Σκόπια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας; Τίποτα. Μηδέν. Αόρατοι. Ούτε μισή μερίδα φαγητό δεν είναι ικανοί να εξασφαλίσουν, ούτε μια σκηνή, ούτε έναν υπάλληλο να διαθέσουν σε βοήθεια της σκληρής δουλειάς που κάνει το Λιμενικό και η Αστυνομία.

Οχυρωμένοι πίσω από το «δεν υπάρχει σάλιο» συγκαλύπτουν μια πρωτοφανή ανικανότητα παρέμβασης και διαχείρισης του σοβαρότερου προβλήματος που εξελίσσεται στα διοικητικά όρια των περιφερειών τους και αυτοί περί άλλων τυρβάζουν… Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση έμειναν στα χαρτιά και αυτοί οι κύριοι / κυρίες το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να κρατηθούν μακριά από το πρόβλημα και να περιμένουν να κάνουν κάνα deal με το ΕΣΠΑ. Ε, εκεί είναι τα λεφτά βλέπεις…

Οι πληροφορίες θέλουν η «γραμμή» των τριών Περιφερειαρχών να είναι κοινή υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδων κ. Αγοραστού. Όλοι οι προαναφερόμενοι συμβαίνει να είναι «γαλάζιοι» Περιφερειάρχες, εκλεγμένοι με τη στήριξη της ΝΔ. Και προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στο κόμμα τους επιλέγοντας να εξαφανιστούν για να μην βρίσκονται τάχα «στο κάδρο» του προβλήματος και να μην εισπράξουν προσωπικό πολιτικό κόστος. Το γεγονός δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το Πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι έντονα εκνευρισμένος από τη στάση αυτή καθώς η ανυπαρξία των «γαλάζιων» Περιφερειαρχών δεν επιτρέπει στη ΝΔ να κάνει καμιά σοβαρή και επί της ουσίας κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση, όταν η απάντηση είναι αποστομωτική και άμεση: «Και οι δικοί σου τι κάνουν;».

Με μια υπουργό που βρήκε το «λιάσιμο» ως μόνη απάντηση στην κρίση, το μεταναστευτικό πρόβλημα ήταν προνομοιακό πεδίο παρέμβασης για να αναδειχθούν άλλες πολιτικές διαχείρισης. Αλλά φαίνεται πως ούτε οι πολιτικές υπάρχουν, ούτε τα πολιτικά πρόσωπα έχουν ανάστημα τέτοιο για να τις πάρουν στους ώμους τους. Στρίβειν… δια της εξαφάνισης λοιπόν.

Χατζημάρκος, Καλογήρου, Τζιτζικώστας και Αγοραστός πιστεύουν πως ο κόσμος έχει «μνήμη χρυσόψαρου» και μέχρι να ξαναγίνουν περιφερειακές εκλογές δεν θυμάται κανείς πως επέλεξαν να είναι «αόρατοι». Αυτό όμως μένει να το δούμε…

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε