«Το ΝΑΤΟ στην Εποχή του Τραμπ»- Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ

ekd_17_10_18_9-1024x683
Διαβάστε επίσης

Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων – ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία (σε μία κατάμεστη αίθουσα χωρητικότητας 250 ατόμων) την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 εκδήλωση με θέμα «Το ΝΑΤΟ στην Εποχή του Τραμπ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens με χορηγούς επικοινωνίας το Liberal.gr και το Armynow.net

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Αντιστράτηγοι ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Ιωάννης Μπαλτζώης και Λάμπρος Τζούμης και ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων(ΣΣΕ) Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διεθνολόγος πρώην σύμβουλος του ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ κ. Δημήτρης Ιατρίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου ανάμεσά τους πολιτικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι ε.α., πρέσβεις, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι και πολυάριθμοι φοιτητές Διεθνών Σχέσεων Ελληνικών ΑΕΙ. Ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕΔΙΣΑ αποτέλεσε η παρουσία του Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Τσιρίδη εκπροσώπου του Α/ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκδήλωση, καθώς επίσης και της Προέδρου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (ΗΠΑ) στην Ελλάδα κυρίας Αικατερίνης Παπαθανασίου.

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος στην εισαγωγική του ομιλία έκανε μία συνοπτική ιστορική αναφορά της πορείας του ΝΑΤΟ από την ίδρυση του το 1949 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα κατέθεσε τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Συμμαχίας στο 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών σε μία περίοδο που οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών μειώνεται δραματικά. Αναρωτήθηκε επίσης αν η συνεχής διεύρυνση του ΝΑΤΟ υπονομεύει τη συνοχή και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Συμμαχίας. Διατύπωσε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων εξυπηρετεί τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα, με την έννοια ότι αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος εντός της Συμμαχίας, καθώς από εκεί που η Ελλάδα ήταν η μοναδική Βαλκανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 μέχρι το 2004, σήμερα αποτελούν μέλη της Συμμαχίας και άλλα πέντε Βαλκανικά κράτη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Αλβανία και Μαυροβούνιο), ενώ προ των πυλών της ένταξης βρίσκεται και το κράτος των Σκοπίων. Τέλος, αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το αυξημένο κόστος επενδύσεων σε ΝΑΤΟικές υποδομές στα υπό ένταξη νέα κράτη μέλη δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ αυτές τις επενδύσεις.

Ο Συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δημήτρης Ιατρίδης στη παρέμβαση του κατέθεσε τον προβληματισμό του αναφορικά με το κόστος που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά του στο ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στο ύψος του 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ και επισήμανε ότι η Ελλάδα όλες αυτές τις δεκαετίες βγήκε πολλαπλά ωφελημένη από τη συμμετοχή της στην Ατλαντική Συμμαχία αν και όπως σημείωσε η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ δεν απέτρεψε την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου το 1974, καθώς επίσης και τις καθημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από την Τουρκία με έσχατη πρόκληση την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στις Τουρκικές φυλακές.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία (consensus) και πως θεωρητικά ακόμα και μικρές χώρες έχουν λόγο παρά τον αδιαμφισβήτητο ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ. Σημείωσε επίσης ότι την Εποχή την καθορίζουν οι γεωπολιτικές προκλήσεις και όχι καθαυτός ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όσο εμβληματικός και αν είναι. Ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της Συμμαχίας που έχει γίνει σημαία της πολιτικής του Προέδρου Τραμπ αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία τον Σεπτέμβριο του 2014 επί Προεδρίας Ομπάμα. Συμπλήρωσε επίσης ότι η αναφορά του Προέδρου Τραμπ σε στρατιωτικές δαπάνες ύψους 4% του ΑΕΠ που ζήτησε ο ίδιος είναι εκτός πραγματικότητας για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και αφορά τις ίδιες τις ΗΠΑ που είναι παγκόσμια δύναμη. Τέλος ανέφερε ότι οι προκλήσεις της Συμμαχίας προέρχονται από την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Ουκρανίας σε συνδυασμό με το νέο Ρωσικό Δόγμα και φυσικά την διεθνή τρομοκρατία. Για αυτούς τους λόγους το ΝΑΤΟ λαμβάνει μέτρα που αφορούν την ενίσχυση του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας, το οποίο είχε ατροφήσει μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Λάμπρος Τζούμης κατά την ομιλία του εκτίμησε ότι η εκλογή Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ επί της ουσίας δεν θα αλλάξει την στρατηγική του ΝΑΤΟ και αυτό κατέστη σαφές με τις αποφάσεις που έλαβε η Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου 2018. Αναφέρθηκε επίσης στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ πέρα των συνόρων του σε περιοχές όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, την προοπτική ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στη Συμμαχία, στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κρατών-μελών της Συμμαχίας, στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ και την Τουρκία και την συνδρομή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Μπαλτζώης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «ΝΑΤΟ ως εργαλειοθήκη στις Αμερικανικές Γεωστρατηγικές Επιδιώξεις από την ίδρυσή του ως σήμερα. Η σκοτεινή πλευρά του». Ανέφερε ότι σκοπός του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ήταν η ανάσχεση αρχικά της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας την ιστορική ρήση του πρώτου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδου Hastings Ismay ότι στόχος της δημιουργίας της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν να κρατήσει τους «Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω», ενώ επισήμανε ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εδράζεται στην γεωπολιτική θεωρία του Nicolas Spykman. «Όποιος ελέγχει το Rimland (ανασχετικό δακτύλιο), ελέγχει την Ευρασία. Όποιος εξουσιάζει την Ευρασία, ελέγχει το πεπρωμένο του κόσμου». Αναφέρθηκε επίσης στην αθέτηση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πρεσβύτερος στον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά μετά την επανένωση της Γερμανίας, ενώ αναφέρθηκε και στην σκοτεινή πλευρά του ΝΑΤΟ αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της Τουρκικής εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου το 1974, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999 και την επιχείρηση κατά της Λιβύης το 2011.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Κωνσταντίνος Γρίβας στην ομιλία του διατύπωσε την άποψη ότι σήμερα έχουμε ένα «πληθωριστικό» ΝΑΤΟ με πάρα πολλά κράτη-μέλη και αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει η Ρωσία και η Κίνα στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας και πως αυτή αμφισβητεί την ηγεμονία των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα. Αναφορικά με την πολιτική του Πρόεδρου Τραμπ σημείωσε ότι προσπαθεί να εφαρμόσει, (παρά τα προσκόμματα που βάζει το μυωπικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον), σε μία σύγχρονη αντιστραμμένη εκδοχή την τριγωνική διπλωματία του επικεφαλής του State Department των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τον προσεταιρισμό δηλαδή της Ρωσίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γεωστρατηγική απειλή της Κίνας στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο. Τέλος σημείωσε πως η Ελλάδα στο σε αυτό το διεθνές ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον θα πρέπει να ασκεί μία εθνο-κεντρική εξωτερική πολιτική χωρίς να ταυτίζεται με καμία Μεγάλη Δύναμη.

Πηγή:kedisa.gr

Παλαιότερα άρθρα:

57 απαντήσεις στο “«Το ΝΑΤΟ στην Εποχή του Τραμπ»- Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ”

 1. I抦 impressed, I have to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is something that not sufficient persons are speaking intelligently about. I’m very comfortable that I stumbled throughout this in my search for something relating to this.

 2. There are some attention-grabbing time limits in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as properly

 3. I simply want to tell you that I am just very new to blogs and definitely savored you’re blog site. Very likely I’m planning to bookmark your blog . You definitely come with really good stories. Cheers for sharing your website page.

 4. I抦 impressed, I need to say. Really rarely do I encounter a weblog that抯 each educative and entertaining, and let me tell you, you’ve gotten hit the nail on the head. Your idea is excellent; the difficulty is something that not enough individuals are speaking intelligently about. I am very blissful that I stumbled throughout this in my search for one thing relating to this.

 5. I have to show some appreciation to the writer for rescuing me from this type of scenario. Right after surfing around throughout the internet and coming across tips that were not helpful, I thought my entire life was done. Living without the presence of approaches to the issues you have solved all through your entire guide is a critical case, and ones that could have in a negative way affected my entire career if I had not encountered the website. Your own personal natural talent and kindness in controlling all the stuff was vital. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a step like this. I can now look ahead to my future. Thank you very much for your skilled and sensible guide. I won’t think twice to endorse the website to any individual who will need guidance on this matter.

 6. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 7. I blog often and I really appreciate your content. Your article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.

 8. I am really impressed along with your writing talents
  as neatly as with the structure on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s uncommon to see a great blog
  like this one nowadays..

 9. I simply had to appreciate you yet again. I am not sure the things I might have implemented in the absence of the actual smart ideas provided by you over my topic. Previously it was a real horrifying problem in my position, but taking a look at this specialized manner you solved that made me to weep with gladness. I’m thankful for your help as well as believe you really know what a great job you are carrying out training other individuals by way of your website. I know that you’ve never encountered all of us.

 10. I’m also commenting to let you know of the incredible encounter my wife’s child had going through your site. She figured out plenty of details, with the inclusion of how it is like to possess an amazing helping mindset to let men and women with no trouble gain knowledge of some grueling issues. You really exceeded our expectations. Many thanks for imparting such warm and friendly, healthy, educational and even easy thoughts on your topic to Mary.

 11. I want to show my passion for your kind-heartedness for men and women who require assistance with in this field. Your real commitment to passing the solution along had become wonderfully functional and have helped guys and women like me to arrive at their ambitions. Your own invaluable guidelines implies a great deal to me and even more to my colleagues. Best wishes; from each one of us.

 12. I would like to show thanks to you for bailing me out of this particular condition. Because of looking throughout the online world and finding solutions which were not powerful, I thought my life was gone. Living without the answers to the difficulties you have sorted out through your review is a serious case, and the kind that might have in a wrong way affected my entire career if I had not encountered your blog. The capability and kindness in controlling everything was excellent. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come upon such a thing like this. I’m able to at this point look forward to my future. Thank you very much for this expert and effective guide. I won’t be reluctant to suggest your web site to anybody who will need tips about this problem.

 13. I enjoy you because of all of the hard work on this blog. My niece delights in doing internet research and it’s really easy to see why. We all hear all relating to the dynamic medium you convey practical tips through the blog and in addition encourage response from other people about this point and our own child is truly becoming educated a great deal. Have fun with the remaining portion of the year. You’re carrying out a great job.

 14. I would like to point out my passion for your kind-heartedness in support of those who have the need for help with the content. Your special dedication to getting the message across came to be exceptionally interesting and have regularly allowed somebody like me to realize their goals. Your warm and helpful information indicates much a person like me and extremely more to my office workers. Thanks a ton; from each one of us.

 15. I was just searching for this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 16. I intended to compose you one tiny note to thank you so much over again for your personal gorgeous advice you’ve featured on this site. It was certainly wonderfully generous of you to deliver unhampered what exactly many individuals might have marketed as an e-book in making some bucks for themselves, notably since you could possibly have done it if you ever wanted. Those good tips additionally acted as the good way to comprehend someone else have the identical fervor just like my very own to know the truth very much more when it comes to this condition. I think there are a lot more pleasant opportunities ahead for those who see your blog.

 17. I want to point out my admiration for your kind-heartedness supporting men and women that have the need for help with this particular subject. Your real dedication to passing the solution all through turned out to be wonderfully informative and have constantly encouraged associates much like me to reach their ambitions. The informative tutorial means this much to me and even more to my peers. With thanks; from each one of us.

 18. Thanks for these guidelines. One thing I also believe is that often credit cards giving a 0 apr often appeal to consumers together with zero interest rate, instant authorization and easy online balance transfers, but beware of the main factor that will certainly void that 0 easy street annual percentage rate as well as throw you out into the poor house quickly.

 19. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 20. I wish to point out my respect for your kindness giving support to men and women who need help on that matter. Your special commitment to getting the message all-around ended up being wonderfully functional and have in most cases helped individuals just like me to achieve their pursuits. Your new interesting help can mean so much a person like me and somewhat more to my office colleagues. Regards; from everyone of us.

 21. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A number of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any tips to help fix this problem?

 22. I want to express some appreciation to this writer for bailing me out of this problem. Right after scouting through the online world and seeing concepts which were not beneficial, I figured my life was over. Being alive devoid of the strategies to the issues you’ve resolved as a result of your main blog post is a serious case, as well as the ones which might have in a wrong way affected my entire career if I had not come across your website. Your primary competence and kindness in maneuvering every aspect was tremendous. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a stuff like this. I’m able to at this point relish my future. Thank you so much for your professional and result oriented guide. I won’t be reluctant to recommend your web page to anyone who will need tips on this topic.

 23. Thanks for these tips. One thing I additionally believe is that often credit cards providing a 0 rate of interest often bait consumers in zero interest, instant endorsement and easy on-line balance transfers, but beware of the most recognized factor that can void your current 0 easy neighborhood annual percentage rate and as well as throw you out into the terrible house rapidly.

 24. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 25. Thanks for your entire hard work on this web site. Debby really loves going through investigation and it is obvious why. My partner and i hear all about the lively ways you convey efficient guidance on the website and therefore invigorate contribution from others on this matter so our own princess is actually discovering so much. Have fun with the remaining portion of the year. You are always performing a good job.

 26. I would like to show my appreciation to this writer for rescuing me from such a setting. Because of searching through the the web and getting thoughts that were not helpful, I was thinking my life was done. Being alive minus the solutions to the issues you’ve solved by means of this article is a serious case, as well as the kind that would have negatively affected my entire career if I hadn’t come across your web site. That know-how and kindness in maneuvering the whole lot was vital. I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a stuff like this. I can at this time relish my future. Thank you so much for the high quality and results-oriented help. I will not think twice to suggest your web page to anyone who should have guidance on this situation.

 27. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however experience some technical issues the usage of this web site, as I skilled to reload the website many instances prior to I may get it to load correctly. I had been brooding about in case your web hosting is OK? Now not that I am complaining, however slow loading instances occasions will sometimes impact your placement in google and could damage your quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my e-mail and can glance out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you replace this once more very soon..

 28. Thanks so much for giving everyone remarkably memorable possiblity to read articles and blog posts from here. It’s usually so sweet plus jam-packed with a good time for me personally and my office friends to search your site on the least three times per week to read the new stuff you have. And indeed, I’m always astounded for the wonderful secrets served by you. Certain 2 areas in this article are indeed the best we’ve had.

 29. Thank you so much for giving everyone a very breathtaking chance to discover important secrets from this web site. It is usually so excellent and stuffed with a great time for me and my office acquaintances to search the blog on the least thrice per week to read through the new guidance you have got. And indeed, I’m also always motivated for the mind-boggling techniques you give. Certain 1 tips on this page are in fact the most suitable we have all had.

 30. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal. I must say that you’ve done a great job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Firefox. Exceptional Blog!

 31. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect web site.

 32. A lot of thanks for every one of your hard work on this web site. Gloria takes pleasure in getting into research and it is obvious why. Most of us notice all relating to the compelling manner you create informative strategies via this website and in addition invigorate response from website visitors on the article so our favorite simple princess is now starting to learn so much. Have fun with the remaining portion of the new year. You are doing a fabulous job.

 33. I am glad for commenting to let you understand what a excellent encounter my wife’s daughter developed reading your blog. She discovered lots of issues, with the inclusion of how it is like to have a wonderful helping character to have other folks very easily understand specified multifaceted matters. You actually exceeded her expectations. I appreciate you for presenting such priceless, trustworthy, educational and as well as easy tips on that topic to Jane.

 34. I am commenting to let you understand what a beneficial encounter my daughter undergone viewing your site. She came to find so many pieces, which included what it’s like to possess a marvelous teaching nature to get folks with no trouble thoroughly grasp a number of problematic subject matter. You really surpassed her desires. Many thanks for offering such necessary, trustworthy, informative and easy guidance on your topic to Kate.

Σχολιάστε