Το νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Αριστερή Πλατφόρμα και κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έστρεψε τα πυρά της προς την αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, εχθές ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από την «ομάδα Λαφαζάνη» για την απόφασή τους να κινηθούν ενάντια στην κυβέρνηση.

Οι απαντήσεις αυτές «θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς», τόνισε χαρακτηριστικά. Τις δηλώσεις αυτές έκανε με αφορμή την συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον real.fm που άναψε φωτιές.

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε ότι ο Π. Λαφαζάνης και η αριστερή πλατφόρμα «γνωστοποίησαν σήμερα ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής.»

Η κα Γεροβασίλη στην ευθεία επίθεσή της προς εκείνους που αυτομολούν από την κυβέρνηση απεύθυνε τρία ερωτήματα, ανοίγοντας ουσιαστικά τον προεκλογικό διάλογο που σε μεγάλο βαθμό θα συμπεριλάβει και τη συζήτηση περί δραχμής:

  1. Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;
  2. Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα.
  3. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;
  4. Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;

Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα απάντησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει δικαιολογία και αφορμή για να πάει σε εκλογές αφού ουσιαστικά έχει ηττηθεί πλήρως από τη στάση της να συνθηκολογήσει με τους Μέρκελ και Σόιμπλε. Αυτή την αφορμή προσπαθεί να τη δημιουργήσει μέσα από «πελαγοδρομίες και αμπελοφιλοσοφίες» ενάντια στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η απάντηση κύκλων της Αριστερής Πλατφόρμας έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, όσο κι αν πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας. Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές- εξπρές. Τίποτα, όμως, και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».

Παλαιότερα άρθρα: