Το plan B του Τραμπ για το Obamacare

Διαβάστε επίσης

Γράφει  ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μία από τις πιο κεντρικές θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ήταν η κατάργηση του νομοσχεδίου του Ομπάμα για την υγεία. Τώρα φαίνεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση από την Διοίκηση Τραμπ, καθώς οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν εγκρίνουν το νομοσχέδιο αναμόρφωσης που θα αντικαταστήσει την υγειονομική μεταρρύθμιση.

Οι προσπάθειες του κυβερνώντος και πλειοψηφούντος στο Κογκρέσο Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ για κατάργηση και αντικατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης της κυβέρνησης Ομπάμα φαίνεται να καταρρέουν εκ νέου, καθώς δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο στην τωρινή του μορφή.

Το κόμμα έχει διχαστεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, με την μετριοπαθή του πτέρυγα να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κατάργησης στους πλέον αδύναμους πολίτες, ενώ έτερη πτέρυγα που ομνύει στην απόλυτη ελευθερία της αγοράς, ζητεί ακόμη πιο ριζοσπαστική κατάργηση.

Το plan B για το Obamacare

Είδε και απόειδε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στην Γερουσία κατάλαβε ότι δεν έχει περάσει ακόμη. Έτσι λοιπόν μαζί με τους συμβούλους του διαμόρφωσε μία νέα στρατηγική σχετικά με την κατάργηση του Obamacare και την υιοθέτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ.

Η στρατηγική που ξεδίπλωσε στο δείπνο που παρέθεσε στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές είναι πως θ’ αφήσει την αγορά των ασφαλιστικών εταιριών να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους που δρομολογήθηκαν από την εφαρμογή του Obamacare, ενώ αργότερα θα συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

Η αποτυχία κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare ανέδειξε το κλίμα πολιτικού διχασμού που επικρατεί στο Κογκρέσο, αλλά και την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα με την κατάθεση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των Γερουσιαστών που εκδήλωσαν επιφυλάξεις ή δήλωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν. 

Το αντι-Obamacare

Το προεκλογικό ατού του νέου Προέδρου δεν ήταν άλλο, από την κατάργηση του νομοσχεδίου του πρώην Προέδρου Ομπάμα για την υγεία, το οποίο ακόμα και όταν ψηφίστηκε αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικάνους. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να εξεταστεί το νομοσχέδιο, με το οποίο θέλει ο Τραμπ να αντικαταστήσει το Obamacare.

Το αντι Obamacare επαναφέρει την επέκταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Medicaid) για όσους έχουν ανάγκη, αλλά και την αναδιαμόρφωση της οικονομικής βοήθειας για όσους διαθέτουν συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης άλλα έχουν μικρό εισόδημα.

Η οικονομική αυτή βοήθεια με την μορφή επιχορήγησης αναμένεται ότι θα είναι ανάλογη του εισοδήματος που λαμβάνει κάποιος. Η ουσιαστική βελτίωση άφορα την επιχορήγηση η οποία αναμένεται ανάλογη του εισοδήματος που λαμβάνει κάποιος, ενώ στο νομοσχέδιο για την κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare), η καταβολή επιχορήγησης είναι συνάρτηση αποκλειστικά της ηλικίας.

Προωθείται η κατάργηση φόρων για το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ενώ οι πολιτείες των ΗΠΑ θα έχουν το περιθώριο να μην εφαρμόσουν προβλεπόμενες διατάξεις σχετικά με την κατάργηση ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων για τις γονικές παροχές, ενώ περιλαμβάνονται και  προβλέψεις για τις αμβλώσεις.

 

Παλαιότερα άρθρα: