Το Playboy τιμά την Ruth Bader Ginsburg

Διαβάστε επίσης

To 1973, η επιστολή της εμβληματικής προσωπικότητας του αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα δημοσιεύτηκε στο Playboy Forum.

Τον Αύγουστο του 1973 η θρυλική μορφή της δικαιοσύνης, η δεύτερη γυναίκα δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η ριζοσπαστική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, δεν ήταν ακόμη η δημοφιλής Notorius RBG. Τότε, έστειλε μια επιστολή στο περιοδικό Playboy τονίζοντας την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης του αγώνα για ίσα δικαιώματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1970 η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ίδρυσε το πρώτο νομικό περιοδικό των Ηνωμένων Πολιτείων (Women’s Rights Law Reporter) εστιάζοντας αποκλειστικά στα δικαιώματα των γυναικών.

«Ένα χρόνο πριν, η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες θέσπισε το Women’s Right Project (προσπαθώντας να τερματίσει τις διακρίσεις με βάση το φύλο). Οι πελάτες μας είναι οι πολίτες της διπλανής πόρτας που ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με νόμους και πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες άνισα σε σύγκριση με τους άντρες. Θα σας φέρω το παράδειγμα ενός πελάτη μας, ενός νεαρού άνδρα, που η σύζυγός του πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού, και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το επίδομα και τις παροχές των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης ως επιζών κηδεμόνας, εξαιτίας του φύλου του, παρόλο που η γυναίκα του υπήρξε ο κύριος «κουβαλητής». Μια άλλη πελάτης είχε αποφασίσει να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, ωστόσο ο Στρατός της αρνήθηκε την στρατολόγησή της, προβάλλοντας ως ηθικό επιχείρημα ότι είχε αποκτήσει παιδί εκτός γάμου. Την διαβεβαίωσε ότι θα την δεχθεί στους κόλπους του αν παραχωρήσει την κηδεμονία του παιδιού της. Μια άλλη πελάτης μας, άριστη τελειόφοιτη μαθήτρια αποβλήθηκε εξαιτίας της εγκυμοσύνης της. Υπάρχει κι άλλη παρόμοια υπόθεση, που πελάτης απευθύνθηκε στο Women’s Right Project, γιατί το σχολείο της την απέκλεισε από την τελετή αποφοίτησης επειδή ήταν έγκυος. Έχουμε πελάτες κορίτσια που θέλουν να εργαστούν ως ξυλουργοί και δεν τους επιτρέπουν την εγγραφή στις ειδικές σχολές εξαιτίας του φύλου τους.

Μας απασχολούν ιδιαίτερα τα εμπόδια της ισότιμης εργασίας. Οι γυναίκες λαμβάνουν συνεχώς αρνητικές απαντήσεις όταν αναζητούν εργασία με το πρόσχημα της φυσικής αδυναμίας τους σε σύγκριση με τους άντρες. Μια γυναίκα που εκπροσωπήσαμε, απολύθηκε, από την δουλειά που έκανε επί δυο χρόνια ως ηχολήπτρια, επειδή απέτυχε σε ένα τεστ που της ζητούσε να σηκώσει βάρος 12 κιλών με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι της, παρόλο που η φύση της δουλειάς της δεν απαιτούσε τόση σωματική δύναμη. Μια εκδοτική εταιρεία επιμένει ότι τα κορίτσια είναι πολύ αδύναμα για να παραδίδουν εφημερίδες. Έχουμε υποβάλλει μηνύσεις για να τελειώσει η φυλετική ανισότητα στον εργασιακό τομέα και να απαιτήσουμε μισθολογική διαφάνεια, ίσες αμοιβές, κοινωνική ασφάλιση και κοινά επιδόματα.

Παρά το πλήθος των επιστημονικών ερευνών για το αντίθετο, οι εργοδότες επιμένουν να αντιμετωπίζουν την εγκυμοσύνη ως ακαταλληλότητα. Μεγάλο μέρος των υποθέσεων μας έχει να κάνει με πελάτες που μάχονται για το δικαίωμα τους στην εργασία κατά την διάρκεια της κύησης και την διασφάλιση της επιστροφής στην εργασία μετά τον τοκετό, μόλις οι γιατροί εκτιμήσουν ότι αυτό είναι δυνατό.

Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες πάλεψε για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση πολύ πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πλέον, είμαστε συνήγοροι σε υποθέσεις που σχετίζονται με τον τερματισμό της κύησης και την αντισύλληψη χωρίς γονική συγκατάθεση. Αγωνιζόμαστε για τις γυναίκες που τους απαγορεύτηκε το δικαίωμα στη στείρωση, και ταυτόχρονα, για να υπερασπιστούμε εκείνες τις γυναίκες που τις υποχρεώνουν σε αναγκαστική στείρωση σε πολλά σημεία της χώρας, ειδικά σε νεαρές μαύρες γυναίκες από μη προνομιούχες οικογένειες.

Αυτές είναι κάποιες λίγες από τις 400 υποθέσεις που χειρίζεται το Women’s Right Project. Είμαστε αφοσιωμένοι στην διασφάλιση ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες στους εξής τομείς: υπηκοότητα, δικαίωμα στην ψήφο, στην υπηρεσία ως ένορκος, στη φορολογία, στην τραπεζική δανειοδότηση, στην κοινωνική ασφάλιση, στη διατροφή, στην κηδεμονία, στην ιδιοκτησία, στην αλλαγή ονόματος. Παρά τη γενναιόδωρη στήριξη από το Playboy Foundation, για την οποία είμαστε ευγνώμονες, το Women’s Right Project χρειάζεται την οικονομική στήριξη».

Η Διαβόητη RBG υπήρξε κορυφαία υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων και ηγέτης της προοδευτικής ριζοσπαστικής πτέρυγας του Ανώτατου Δικαστηρίου (διορίστηκε από τον Μπιλ Κλίντον το 1993). Ο θάνατος της χαρισματικής αυτής προσωπικότητας, με τους δαντελένιους γιακάδες, το ψευδώνυμο δανεικό από την κουλτούρα των ράπερ, και τον κότσο της αγαπημένης μας γιαγιάς, ίσως βυθίζει την Αμερική σε μια συνταγματική κρίση. Η Γκίνσμπεργκ δεν είχε απουσιάσει από καμία συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, παρά τα πολλά προβλήματα υγείας (ήταν καρκινοπαθής). Η καριέρα της μπορεί να συνοψιστεί στην φράση «I dissent». Δεν συμφωνούσε.

Υπήρξε ένα υποδειγματικό μοντέλο γυναικείας ενδυνάμωσης, γεμάτη αξιοπρέπεια, πείσμα, αυθεντικότητα και ελπίδα για ένα μέλλον με ελευθερία, αυτοεξουσιότητα και αυτοτέλεια. Μια μυθική ηρωίδα. Rest in Power.

Πηγή: Playboy.gr

Παλαιότερα άρθρα: