Το RP δικαιώνεται μετά την παραίτηση Ανωμερίτη

Διαβάστε επίσης

Η παραίτηση του επι μακρόν προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργου Ανωμερίτη, αποτελεί δικαίωση για το Rizopoulos Post και το πρόσφατο δημοσίευμά του σχετικά με τα πεπραγμένα των θητειών του.

Σήμερα, μετά από συνάντηση συνεργασίας με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, ο κ. ανωμερίτης υπέβαλε την παραίτησή του. Ο κ.Ανωμερίτης αποχωρεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε., η οποία θα γίνει μετά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Πριν από διάστημα ενός περίπου μήνα και ενώ κατέληγαν σε συμφωνία οι συζητήσει για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ, ο κ. Ανωμερίτης τότε είχε εκφράσει την αντίθεσή του για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ

Τότε το Rizopoulos Post είχε δημοσιεύσει editorial στο οποίο, αναδείκνυε το ρόλο του κ. Ανωμερίτη και καυτηρίαζε τον χαρακτήρα της διοίκησής του, που μάλιστα είχε ανανεωθεί τον περασμένο Ιούνιο, με τον κ. Ανωμερίτη να παραμένει καθηλωμένος στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, ακόμη και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Τότε επικαλούνταν το έργο του για να παρατείνει την παραμονή του στις θέσεις αυτές με τις πολύ υψηλές απολαβές.

Το Rizopoulos Post αναδείκνυε ορισμένες πτυχές αυτού του έργου, σημειώνοντας ότι:

«Η γενική εικόνα είναι πως η διοικητική διαχείριση του 2014 υπήρξε χειρότερη του 2013. Ο ΟΛΠ εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών κατά -4%. Το 2013 ήταν περίπου 108.630.000€ και το 2014 έπεσε στα 104.320.000€. Παρατηρήθηκε μείωση κερδών μετά από φόρους, συγκεκριμένα το 2013 είχαμε περίπου 8.045.245€ και το 2014 περίπου 6.736.882€. Σημαντική είναι η μείωση κερδών ανά μετοχή: Το 2013 τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 0,3218 και το 2014 ήταν 0,2706, ήτοι μείωση -15,9%.

Στο «μεγάλο λιμάνι» λένε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα για τη διοίκηση του Ανωμερίτη.

Όπως:

• Ο ΟΛΠ δεν διαθέτει φορολογικό πιστοποιητικό καθ’ ότι χρωστάει στους πέντε όμορους δήμους 117.000.000€!

• Από την ανάλυση των επιμέρους επιχειρησιακών δραστηριοτήτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Προβλήτας I που ανήκει στον ΟΛΠ είναι ζημιογόνος (κέρδη προ φόρων -17.708.932€) ενώ ο Προβλήτας της ΣΕΠ (COSCO) είναι απόλυτα κερδοφόρος ( κέρδη προ φόρων +24.766.978€)

• Παρ ότι υπάρχει αύξηση του τζίρου στη ΣΕΠ (COSCO), ο αντίστοιχος τζίρος του Πειραιά έχει μειωθεί αρκετά. Ενώ ο Προβλήτας της ΣΕΠ δουλεύει στο 100%, ο Προβλήτας του ΟΛΠ είναι μόνο 60%.

• Στον Προβλήτα Ι οι γερανογέφυρες δεν έχουν παραληφθεί λόγω τεχνικών- λειτουργικών προβλημάτων εν τούτοις ο εργολάβος ‘’ ΡΟΚΑΣ’’ έχει εξοφληθεί και παραμένει στα χέρια του ΟΛΠ μόνο η εγγυητική επιστολή! Σε τι δεύτερες σκέψεις για το είδος του management που ασκείται μπορούν να οδηγούν τέτοια περιστατικά;

• Ο ΟΛΠ έχει δύο (2) θυγατρικές εταιρείες την ΝΑΥΣΟΛΠ ΑΕ και την LOGISTICS ΟΛΠ οι οποίες δεν έχουν καμία δραστηριότητα από τη σύστασή τους από το 2012 και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου είναι εταιρείες φαντάσματα. Οι θυγατρικές δεν έχουν ξεκινήσει καμία δραστηριότητα κι απλώς «βολεύουν» φίλους!» (Rizopoulos Post, editorial, 12/5)

Παλαιότερα άρθρα: