Το Ρωσικό Κοινοβούλιο δικαιοδοτεί τον Πούτιν να επιχειρήσει στρατιωτικά στη Συρία

russia parliament
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής


Η ρωσική βουλή χορήγησε την Τετάρτη ομόφωνα στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το δικαίωμα να αναπτύξει εγχώριες στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, μια κίνηση που αφορά μόνο στις αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Κρεμλίνου.


Η Ρωσία έχει εργαστεί στην οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, όπου υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε μια σύγκρουση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τους ισλαμιστές μαχητές του Isis και τους υποστηριζόμενους από τη Δύση επαναστάτες.


Ο Σεργκέι Ιβάνωφ, διοικητικός επικεφαλής του Κρεμλίνου, δήλωσε μετά την ψηφοφορία στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου: «Ο Σύρος πρόεδρος ζήτησε από την ηγεσία της χώρας μας στρατιωτική βοήθεια».

Εντούτοις, είπε, όπως προαναφέρθηκε, ότι η ψήφος αυτή δεν σημαίνει ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις θα εμπλακούν στις συγκρούσεις και ότι η κίνηση αναφέρεται μόνο στη χρήση μέσων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.


«Εάν θα υπάρξει ένας ενιαίος συνασπισμός, κάτι για το οποίο αμφιβάλλω, ή εν τέλει δύο συνασπισμοί – ένας αμερικανικός και ένας ρωσικός – θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειές τους», δήλωσε ο Ιβάν Κονοβάλωφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, στο πρακτορείο Reuters.


«Προκειμένου για τις εκεί ρωσικές δυνάμεις να επιχειρήσουν νόμιμα … χρειαζόταν ένα νομικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Υπήρξαν κάποιες αναφορές των μέσων ενημέρωσης από τη Μέση Ανατολή ότι τα ρωσικά μαχητικά έχουν ήδη αρχίσει να διενεργούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Το Κρεμλίνο βέβαια αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που το ρωσικό Κοινοβούλιο χορήγησε στον Πούτιν το δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα εκτός Ρωσίας, μια τεχνική απαίτηση βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, ήταν τότε που η Μόσχα προσάρτησε παρανόμως την Κριμαία από την Ουκρανία το περασμένο έτος.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα:

4 απαντήσεις στο “Το Ρωσικό Κοινοβούλιο δικαιοδοτεί τον Πούτιν να επιχειρήσει στρατιωτικά στη Συρία”

Σχολιάστε