Το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν, πρώτο κρας τέστ για την κυβέρνηση με τους τραπεζίτες

Διαβάστε επίσης

Με ένα από τα «σκάνδαλα» της κυβέρνησης Σαμαρά καλείται να αναμετρηθεί και να δώσει λύση, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, αυτό του εκπλειστηριασμού και της μεταβίβασης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς εκπλειστηρίασε -υπέρ των συμφερόντων της και μόνο- το πρώην Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο ανήκε στον Ερυθρό Σταυρό, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ηκυβέρνηση Σαμαρά και ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ψήφισανφωτογραφική τροπολογίαελάχιστες ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό, για να μεταβιβαστεί μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, τόσο το σήμα όσο και η άδεια λειτουργίας του, σε συνέχεια της σκανδαλωδώς ευνοϊκής μεταχείρισης της Τράπεζας Πειραιώς έναντι των υπολοίπων πιστωτών, με αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εξασφάλιζαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο υπερχρεωμένο ίδρυμα.

Η ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, θυγατρική του Ομίλου Πειραιώς, εξασφάλισε το «Ερρίκος Ντυνάν» έναντι εξευτελιστικού τιμήματος και μάλιστα χωρίς υποχρέωση να εξοφλήσει οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές.

Η μεταβίβαση του πρώην Κοινωφελούς Ιδρύματος στην Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center», λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έχει απολέσει τον κοινωφελή του χαρακτήρα, αναγορεύθηκε ως η ύστατη συμβολή της κυβέρνησης Σαμαρά, ώστε να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Όμως, αρκετούς μήνες μετά, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο «σκοτάδι» για το πότε θα λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται, καθώς και για το ποια θα είναι η τύχη των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

«Είμαστε στον αέρα» δηλώνει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος τουΣωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ), Κώστας Κρέτσης. Παρόλο που οι μισθοί πλέον καταβάλλονται, παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει η αποπληρωμή δεδουλευμένων μηνών, ενώ εγείρονται ανησυχίες για το καθεστώς με το οποίο θα κληθούν να εργαστούν στο μέλλον.

Εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις παλαιότερες δεσμεύσεις της, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν εναντιωθεί στον εκπλειστηριασμό του ιδρύματος και στην ιδιωτικοποίησή του. Ζητούν δε, να μπει το κράτος εγγυητής ώστε να μην χαθούν τα δεδουλευμένα τους.

Η σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΣΕΝΕΝ την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, αναφέρει:

«Το ΣΕΝΕΝ ως νόμιμος και μοναδικός εκφραστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων του κ. Πρωθυπουργού προβάλλουμε τις αξιώσεις μας που είναι και παλαιότερες δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, ήτοι:

Α) Τη δημοσιοποίηση και κατάργηση του μνημονίου συνεργασίας(memorandum of understanding 13/3/2014 ) μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Τράπεζας Πειραιώς και ΚΙΕΝ.

Β) Την ακύρωση του υστερόβουλου και αντεργατικού πλειστηριασμούτης 24ης Σεπτεμβρίου 2014.

Γ) Τη διασφάλιση της καταβολής των δεδουλευμένων, αναδρομικών και μισθών υπερημερίας με κυβερνητική απόφαση καθότι το πρωθυπουργικό γραφείο και το Υπουργείο Υγείας ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι και εποπτεύοντες παράγοντες.

Δ) Άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης γιακρατικό έλεγχο και χρηματοδότηση του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Τα ως άνω αποτελούν τα στοιχειώδη προαπαιτούμενα διαφάνειας και ταυτόχρονης διασφάλισης των εργαζομένων».

Παλαιότερα άρθρα: