Το σπίτι της Μέρκελ «φλέγεται» – Έτοιμοι SPD και πράσινοι για τη διακυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Η προοπτική μιας κυβέρνησης στη Γερμανία χωρίς τη CDU/CSU ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια αποτελεί πλέον ορατό ενδεχόμενο, ύστερα από τη συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών στις κυριακάτικες εκλογές των κρατιδίων της Βάδης-Βυρτεμβέργης (καρδιάς της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας) και της Ρηνανίας-Παλατινάτου (γενέτειρας του Χέλμουτ Κολ).

Στα δύο αυτά κρατίδια οι Χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν τα χειρότερα μεταπολεμικά ποσοστά τους, 23% και 26% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα το «Der Spiegel» να γράψει ότι «το σπίτι της Ανγκελα Μέρκελ φλέγεται» και να προειδοποιήσει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας δεν μπορεί να πάει έτσι στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

«Ηταν ένα καμπανάκι αφύπνισης. Πρέπει να ξανακερδίσουμε επειγόντως την εμπιστοσύνη του κόσμου λαμβάνοντας ξεκάθαρες αποφάσεις στη μάχη κατά του κορονοϊού», τόνισε ο γενικός γραμματέας της CSU (του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία), Μάρκους Μπλούμε.

Οσο κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι επιτυχίες των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (35,5%) και του SPD στη Ρηνανία-Παλατινάτο (31,5%) οφείλονται στην προσωπική ακτινοβολία των τοπικών χαρισματικών ηγετών τους και τοπικών πρωθυπουργών, του 72χρονου «δεξιού οικολόγου» Βίνφριντ Κρέτσμαν και της ικανότατης σοσιαλδημοκράτισσας Μαλού Ντράγιερ, οι σύντροφοί του προτίμησαν να δουν την αλήθεια κατάματα.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, αρχηγός της CSU και επίδοξος υποψήφιος καγκελάριος της Κεντροδεξιάς τον Σεπτέμβριο, αντί για τον αρχηγό της CDU, Αρμιν Λάσετ, αντέτεινε πως οι δύο ήττες δεν είχαν τοπικιστικά αλλά εθνικά χαρακτηριστικά. Απέδωσε τα αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την πανδημία και προειδοποίησε ότι και στα δύο κρατίδια η CDU κινδυνεύει να μείνει στην αντιπολίτευση, αφήνοντας την κυβέρνηση σε μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP).

Oι ηγεσίες του SPD και των Πρασίνων δεν κρύβουν πλέον την επιθυμία τους για ένα τέτοιο σενάριο, χωρίς μάλιστα να έχουν προκατάληψη να δεχθούν ως τρίτο κυβερνητικό εταίρο την Αριστερά (Die Linke) αντί για τους Φιλελεύθερους – οι οποίοι άλλωστε σαμποτάρισαν ανοιχτά μια τέτοια προοπτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2017.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνε, διατηρεί τις επιφυλάξεις του, αφήνοντας να εννοηθεί σε χθεσινές δηλώσεις του πως το κόμμα του δύσκολα θα μπορούσε να συνυπάρξει με δυο κόμματα που έχουν πολύ «αριστερές» θέσεις (Πράσινους και SPD).

Μαζί του συμφώνησε και η συν-πρόεδρος των Πρασίνων, Αννα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας τις διαφορές του κόμματός της με τους Φιλελεύθερους σε θέματα δημοσίων δαπανών και κοινωνικού κράτους.

«Ολα είναι πλέον ανοιχτά» δήλωσε πάντως στην ARD ο υπ. Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς, αναφερόμενος σε μια κυβέρνηση χωρίς το κόμμα της Μέρκελ – η οποία τον Σεπτέμβριο εγκαταλείπει την πολιτική.

Ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλινκγμπάιλ, δεν έκρυψε ότι αυτός είναι πλέον ο στόχος του κόμματός του, να διώξει τη CDU/CSU από την εξουσία!

Πολλά ηγετικά στελέχη της Κεντροδεξιάς αρχίζουν να συμφιλιώνονται με την ιδέα, όσο κι αν υπάρχει αριθμητικά σαν εναλλακτική ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης CDU-Πρασίνων-Φιλελευθέρων.

Τα κουκιά ίσως και να βγαίνουν, δεδομένου ότι παρά την ελεύθερη πτώση τους οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν πρώτο κόμμα σε εθνικό επίπεδο – έστω και με ποσοστά στο όριο του 30%.

Για τους Πράσινους όμως θα ήταν αυτοκτονία να τους ρίξουν σωσίβιο, λειτουργώντας σαν «πλυντήριο» της CDU για την κάκιστη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών, αλλά και για σειρά σκανδάλων διαφθοράς που ταλανίζουν τους Χριστιανοδημοκράτες τις τελευταίες εβδομάδες, απαξιώνοντάς τους στην κοινή γνώμη.

Ηδη δύο βουλευτές της CDU κι ένας της CSU υπέβαλαν την παραίτησή τους για το λεγόμενο «σκάνδαλο των μασκών» (μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για προμήθειες μασκών στο γερμανικό κράτος από διαπλεκόμενες ιδιωτικές εταιρίες) στο οποίο μπορεί να βρεθούν αναμιγμένα κορυφαία στελέχη όμως ο αρχηγός της CDU, Αρμιν Λάσετ, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Ενας τέταρτος βουλευτής παραιτήθηκε ως ύποπτος δωροληψίας από το Αζερμπαϊτζάν και όλη η συμπολιτευόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Κεντροδεξιάς υπέγραψε δήλωση ότι δεν έχει αποκομίσει χρηματικό όφελος από τις συμβάσεις με τις μάσκες!

Ο συμπρόεδρος του SPD, Βάλτερ Μπόργιανς, χαρακτήρισε την τελευταία ενέργεια ως «κίνηση πανικού», ενώ είναι βέβαιο ότι η ενδημική διαφθορά στους Χριστιανοδημοκράτες θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο.

Να σημειωθεί ότι οι βαριές ήττες του CDU καταγράφονται καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα της πανδημίας, προχωρώντας σε βαθμιαία επαναλειτουργία σχολείων και κάποιων καταστημάτων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, μέχρι τα μέσα Απριλίου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να ξεπεράσει εκείνον του Δεκεμβρίου, που ήταν 30.000 ημερησίως.

Παλαιότερα άρθρα: