Το σχέδιο σκληρού πόκερ της Μέρκελ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί ακόμη δεν είχε γίνει καμια συνάντηση αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης με ομολόγους τους απο το Βερολίνο. Ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αφήσουν το Βερολίνο για το τέλος, ενώ παράλληλα οι Γερμανοί αξιολογούσαν προθέσεις και τακτική.

Καλά ως εδώ. Όμως η νέα είδηση είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος σκοπεύει να σπαταλήσει το χρόνο όσο το δυνατόν περισσότερο και να έρθει σε διαπραγματεύσεις όταν τα οικονομικά της Ελλάδας θα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πέρα απο τις κλασικές κορώνες Σόιμπλε, στις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Μοσκοβισί εναντιώθηκε (βλέπε παρακάτω) οι γερμανοί έχουν αποφύγει ως τώρα να κάνουν την οποιαδήποτε επίσημη δήλωση αναφορικά με τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg, διατυπώνεται η πληροφορία οτι η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί πως η Ελλάδα θα έχει και μετά το Φεβρουάριο απόθεμα για τις οικονομικές της ανάγκες. Το σχέδιο λοιπόν θα είναι να γίνουν οι διαπραγματεύσεις αργότερα, όταν η χώρα θα βρίσκεται ενώπιον επείγουσας ανάγκης για χρηματοδότηση, ώστε να έχει ελαχιστοποιηθεί και η διαπραγματευτική της ισχύς.

Εξ ου και δηλώσεις της καγκελαρίου για την ελληνική κυβέρνηση όπως “Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη πάνω τις θέσεις της, κάτι που είναι παραπάνω από κατανοητό, αν σκεφτεί κανείς πόσες λίγες ημέρες έχει αναλάβει τα καθήκοντά της.”

Η αλήθεια είναι ότι με την στήριξη των ΗΠΑ υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης να γίνεται σοβαρότερη (ο Ομπάμα στέλνει ανώτατα στελέχη του Υπ. Οικονομικών για να διαμεσολαβήσουν μεταξύ Ελλάδας και Βρυξελλών) αλλά και τη δυνατότητα συμμαχιών που φαίνεται να έχει ο Τσίπρας, (βλ. Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία κ.α.) η Μέρκελ αρχίζει και απομονώνεται πολιτικά στο θέμα των πολιτικών λιτότητας. Θα περιμένει λοιπόν την ώρα που θα κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι και προπαντώς θα έχουν περάσει και οι επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου στη Γερμανία, όπου το ευρωφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται, αποτελώντας απειλή για το συνασπισμό της Μέρκελ.

Παλαιότερα άρθρα: