Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα αποκάλυψε ο Σταθάκης

Διαβάστε επίσης

“Θα συντρίψουμε τους ολιγάρχες της ελληνικής οικονομίας”

Με ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού και 14 περιφερειακών αεροδρομίων απειλεί ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.
«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων ολιγαρχών αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ανέλθει στην εξουσία», δηλώνει συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, κάθε κίνηση απέναντι στους μεγιστάνες που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού επιχειρείν μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο δεν αποκλείεται να καταστεί ευπρόσδεκτη, τόσο από τους Έλληνες ψηφοφόρους, όσο και από τους δανειστές της Ελλάδας.

«Οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνει ο κ. Σταθάκης.

«Οι ολιγάρχες θα είναι προτεραιότητα και θα δράσουμε», τονίζει και προσθέτει: «Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τη ζωή του επιχειρηματικού κόσμου, να βγάλουμε από τη μέση προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία, για την οποία παραπονούνται. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δουλειές».

Σύμφωνα με τους FT, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμήσει τον έλεγχο που ασκούν οι ισχυροί στα ΜΜΕ που συχνά κατηγορούνται ότι διαστρέφουν τον δημόσιο διάλογο. Όπως λέει ο Γ. Σταθάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τις εταιρείες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χορήγηση άδειας μετάδοσης σε έναν ανταγωνιστικό διαγωνισμό – κάτι που ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να κάνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κράτος θα κερδίσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από αυτή τη διαδικασία».

Εν τω μεταξύ, μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να συμπαρασύρει σε μήνες αβεβαιότητας την Ευρωζώνη, αναβιώνοντας τους φόβους περί Grexit, σημειώνουν οι Financial Times.

Όπως προσθέτουν, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που επιθυμεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ένα αίτημα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει χρήματα στην Αθήνα.

Ο έλεγχος των Ελλήνων μεγιστάνων από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκληφθεί ως μια θετική κίνηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως οι Έλληνες πολιτικοί ήταν πάντα απρόθυμοι να βάλουν φρένο στα σχέδια των ολιγαρχών για την οικονομία, αφού οι μεγιστάνες του πλούτου είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες.

Όπως επισημαίνουν, στη συνέχεια, οι Financial Times, ο Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται αρκετά πιο φιλικός προς τις αγορές, από ότι εμφανίζονται άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Σταθάκης όμως βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν παρουσίασε στο Λονδίνο σε σημαντικό αριθμό fund managers το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στη συνέντευξή του ο Γ. Σταθάκης δεσμεύεται πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει τρεις τομείς της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους οι μεγιστάνες του πλούτου εμφανίζονται ιδιαίτερα ενεργοί:
– στα media
– στις κρατικές προμήθειες
– στο real estate

Ταυτόχρονα δεσμεύεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στον πάγο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κυρίως όπου διαφαίνονται αμφιλεγόμενα deals.

Σε κίνδυνο θα βρεθούν δύο μεγάλα ελληνικά deals:
– Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού
– Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
«Αυτά τα δύο deals πρέπει να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, αυτό μπορεί να μην γίνει», προειδοποιεί ο Γ. Σταθάκης.

Παλαιότερα άρθρα: