«Το τελευταίο δέντρο»: Η τραγωδία στο Μάτι και η ζωή μετά στην μεγάλη οθόνη

Διαβάστε επίσης

Η μικρού μήκους ταινία «Το τελευταίο δέντρο», που δημιούργησαν ο Βαγγέλης Νάκης και η ομάδα του σε συνεργασία με τη νεολαία της κοινότητας Ματιού και καταγράφει τη ζωή των κατοίκων της πολύπαθης περιοχής μετά την προπέρσινη φονική πυρκαγιά, είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και προυσιάζει σκηνές της σημερινής καθημερινότητας στο Μάτι, τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι κάτοικοί του προκειμένου να ξανά «χτίσουν» ότι χάθηκε αλλά και να ξεπεράσουν χωρίς να ξεχάσουν κανέναν.

Στο «Τελευταίο Δέντρο» περιγράφεται μία από τις πιο μαύρες ημέρες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Πέρα από τις υλικές ζημιές, 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και το οικοσύστημα της περιοχής υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή. Το βράδυ της 23ης Ιουλίου χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Βαγγέλης Νάκης αποτυπώνει τα γεγονότα και τις μαρτυρίες των κατοίκων με σκοπό να αναδειχθούν τα αίτια και η πραγματική εικόνα του σήμερα, που φυσικά διαφέρει από την εικόνα του τότε. Πάντα με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και με αξιοπρέπεια απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.

«Το Μάτι ζει» λέει ο ίδιος με νόημα και προτρέπει τον καθένα μας να επισκεφθεί αυτόν τον όμορφο τόπο για να αντικρίσει με τα ίδια του τα μάτια το «θαύμα» που έχουν καταφέρει οι κάτοικοι της κοινότητας οι οποίοι βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο την σκληρότητα του θανάτου αλλά κατάφεραν να επιστρέψουν στη ζωή.

«Μην τους λυπάσαι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαχητές και το απέδειξαν στις πιο κρίσιμες καταστάσεις. Κάθε μέρα με τις δράσεις τους επιχειρούν με έναν και μοναδικό σκοπό: Το Μάτι να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του» προσθέτει με νόημα.

Παλαιότερα άρθρα: