Τόση ακτινοβολία δεχόμαστε όταν πετάμε με αεροπλάνο

Διαβάστε επίσης

Η iOS εφαρμογή που έχει το όνομα TrackYourDose, καταγράφει τα επίπεδα προσωπικής ακτινοβολίας, δηλαδή το ποσοστό από την έκθεση σε ακτινοβολία που προέρχεται από ιατρικές εξετάσεις, αλλαγές στην τοποθεσία ή τα αεροπορικά ταξίδια που κάνει κανείς.

Το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται, μελετά την κοσμική ακτινοβολία σε τυπικά ύψη πτήσεων από το 1997. Οι χρήστες της εφαρμογής εισάγουν τις πληροφορίες από τα αεροδρόμια αναχώρησης και προορισμού τους, καθώς επίσης και την ημερομηνία του ταξιδιού τους.

Η τρέχουσα ηλιακή δραστηριότητα εισάγεται με τη χρήση ενός μετρητή νετρονίων από το πανεπιστήμιο της Φινλανδίας. Για παράδειγμα, μια πτήση διάρκειας 10 ωρών πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό εκθέτει τους επιβάτες σε ακτινοβολία από 50 µSv ως 100 µSv. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για ακτινογραφία εκθέτει τον ασθενή σε 6 µSv, ανάλογα με τον τύπο της ακτινογραφίας.

Το 2012, η συνολική ετήσια έκθεση σε ακτινοβολία ενός μέσου ανθρώπου στην Ευρώπη, μέσω φυσικής ακτινοβολίας, κυμαινόταν περίπου στα 2.100 µSv.

Παλαιότερα άρθρα: