Νίκος Τόσκας: O Δήμος Αθηναίων φέρει ευθύνη για το «αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ»

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή το «αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ» στα Εξάρχεια, την ευθύνη απομάκρυνσης του οποίου, όπως είπε, έχει ο Δήμος Αθηναίων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, έκανε έναν γενικότερο απολογισμό των δράσεων του Υπουργείου και της ΕΛΑΣ.

Για το «αντιεξουσιαστικό ΚΕΠ», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «πέταξε το μπαλάκι» στον Δήμο Αθηναίων, δηλώνοντας ότι «την ευθύνη του χώρου την έχει ο Δήμος», και η ΕΛΑΣ περιμένει τον Δήμο προκειμένου να συνδράμει για την απομάκρυνση του κοντέινερ από την πλατεία Εξαρχείων. Περιμένω, είπε χαρακτηριστικά, να πάνε οι γερανοί αυτού του οποίου έχει την ευθύνη του χώρου, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων, κι εμείς θα παράσχουμε την προστασία που χρειάζεται, προκειμένου να αποσυρθεί αυτό το κοντέινερ. Δεν έχω, είπε, καμιά αντίρρηση να δώσουμε από πλευράς Αστυνομίας, την προστασια που θα χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά την γενικότερη κατάσταση στα Εξάρχεια, ο Ν. Τόσκας σημείωσε πως «έχουν γίνει αρκετά βήματα» και πρόσθεσε: «πού είναι τα ναρκωτικά που κυκλοφορούσαν με τρόπο απροκάλυπτο μέσα στα Εξάρχεια; Δεν λέω ότι μηδενίστηκαν τα προβλήματα, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα σοβαρά, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανεγκέφαλοι και άνθρωποι του υποκόσμου που διακινούν ναρκωτικά. Αλλά το φαινόμενο έχει σημαντικά μειωθεί και όχι από άλλους παράγοντες, και με ευχές ή ευλογίες, αλλά με δυναμικές παρεμβάσεις της αστυνομίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε, επίσης, στην γενικότερη μάχη κατά των ναρκωτικών, επισημαίνοντας πως η Αστυνομία πιάνει κάθε μήνα σχεδόν δύο τόνους κάνναβης (εκτός των υπόλοιπων ναρκωτικών). «Δύο τόνοι το μήνα είναι τεράστιες ποσότητες. Προχθές, συνελήφθησαν κάποιοι στην περιοχή της Ηγουμενίτσας με γύρω στα 250 κιλά, στην περιοχή της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη, έχει μειωθεί σημαντικά η διακίνηση ναρκωτικών. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν λέω ότι φτιάξαμε “αγγελικά” πλασμένο κόσμο, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την εγκληματικότητα, ο Ν.Τόσκας, παρατήρησε ότι μέσα στο 2016 και το πρώτο τρίμηνο του 2017, υπήρξε σημαντική μείωση των ληστειών, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση σε αρπαγές τσαντών, κινητά τηλέφωνα και μικροποσά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τα προηγούμενα χρόνια, την περίοδο 2010 – 2015, υπήρχε πολύ μεγάλο ποσοστό ληστειών μεγάλης έντασης, περίπου το 70% των ληστειών ήταν σε μεγάλα ποσά, σε μεγάλα καταστήματα, σε τράπεζες και το 30% ήταν τα μικροποσά. Τώρα, έχει αντιστραφεί αυτή η εικόνα.

Υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους, στις μικροκλεψιές ή μικροληστείες. Γι’ αυτό κι εμείς προσανατολίζουμε τις προσπάθειές μας σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα τεράστια βήματα που έχουν γίνει από την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη «παρά τα πενιχρά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», επισημαίνοντας πως «το κράτος κατ’ αρχάς πρέπει να υπάρχει και να στηρίζει τον πολίτη και σ’ αυτό το θέμα έχουν γίνει αρκετά βήματα το τελευταίο διάστημα».

Παλαιότερα άρθρα: