Του άξιζε

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού έφτασε στο τέλος της. Οι ερυθρόλευκοι αποκλείστηκαν από την Ουκρανική Ντνίπρο στην φάση των 32 του Europa League. Η αλήθεια είναι πως οι αντίπαλοι άξιζαν περισσότερο την πρόκριση γιατί ήταν πιο σοβαροί και στους δύο αγώνες. Το απογοητευτικό είναι πως ο Ολυμπιακός έχασε από μια χειρότερή του ομάδα. Η Ντνίπρο δεν είχε ταυτότητα και πλάνο στο γήπεδο και απλά στηριζόταν στις καλές μονάδες της πράγμα που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον Ολυμπιακό. Σε μια βραδιά όπου έκανε το ιδανικό ξεκίνημα η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Όλες οι γραμμές των πρωταθλητών υστερούσαν και τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Στον αγώνα φάνηκε για μία ακόμα φορά πως η άμυνα είναι το αδύναμο σημείο της ομάδας. Santana και Σιόβας δεν ταιριάζουν ενώ οι Elabdellaoui και Masuaku άφηναν πολλά κενά στα μετόπισθεν και δημιουργούνταν επικίνδυνες καταστάσεις. Το πρώτο γκολ ήταν απόρροια της τραγικής αμυντικής λειτουργίας. Αφού δεν βρισκόμαστε σε περίοδο μεταγραφών η ενεργοποίηση των Salino και Αυλωνίτη ,ο οποίος παραγκωνίζεται χωρίς λόγο, θα ήταν μια καλή λύση για τρεις λόγους. Αρχικά θα άρπαζαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και θα έβγαζαν περισσότερο πάθος στο παιχνίδι τους, δεύτερον ως πιο αμυντικογενείς παίκτες θα καλύπταν ευκολότερα τα κενά και τρίτον οι βασικοί θα καταλάβαιναν πως δεν είναι αναντικατάστατοι και θα προσπαθούσαν περισσότερο.

Η μεσαία γραμμή της ομάδας μετά το καλό πρώτο 20λεπτο ήταν για κλάματα. Kasami και MIlivojevic δεν πήραν τις πρωτοβουλίες που έπρεπε και δεν μοίρασαν σωστά το παιχνίδι είτε από πλάγια είτε από τον άξονα. Περίμεναν από τον Chori να κάνει και την δουλειά τους και δεν τον βοήθησαν καθόλου να ξεφύγει από τα μαρκαρίσματα. Επίσης ο Σέρβος κατέστρεψε τις λιγοστές ελπίδες πρόκρισης με την ανόητη αποβολή του αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι θα έπρεπε να ήταν πιο επιθετικοί και να πάρουν περισσότερες προσπάθειες για να σπάσουν την άμυνα των αντιπάλων δοκιμάζοντας τα καλά πόδια τους.

Η επίθεση της ομάδας ήταν τρομερά αναποτελεσματική. Ο Μήτρογλου έχασε πολλές ευκαιρίες για γκολ ενώ οι Afellay και Durmaz ήταν σε κακή βραδιά. Ο Έλληνας επιθετικός δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το μαρκάρισμα των αντιπάλων ενώ όποτε το έκανε έπεφτε πάνω στον τερματοφύλακα των Ουκρανών. Αν ήταν λίγο πιο αποτελεσματικός στο γκολ τώρα θα μιλούσαμε με άλλα δεδομένα. Ο Ολλανδός επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του ενώ ο Τούρκος δεν έκανε κάτι το αξιόλογο. Το μόνο που θυμάμαι από τα εξτρεμ των ερυθρόλευκων ήταν ένα σλάλομ του Afellay στην αρχή του αγώνα και 1-2 καλές σέντρες από τον Durmaz. Επίσης ο Chori έχοντας συνέχεια κάποιον να τον μαρκάρει και χωρίς βοήθειες δεν μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Η πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη σταματάει ως συνήθως τέλη Φεβρουαρίου. Τώρα οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να αλλάξουν προς το καλύτερο γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο κύπελλο. Το χειρότερο για την ομάδα του Pereira είναι πως τώρα θα δουλεύει με μεγαλύτερη πίεση μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ένας από τους δύο τίτλους και τότε θα κριθεί η δουλειά του στον Ολυμπιακό. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν στο λιμάνι είναι αρχικά να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Roberto για πολλά ακόμα χρόνια και να βελτιώσουν όσο μπορούν την τραγική άμυνα. Γιατί δεν προκρίθηκε η Ντνίπρο αλλά ο Ολυμπιακός έχασε την πρόκριση με τα λάθη του.

Παλαιότερα άρθρα: