Τουρκία: Ένας χρόνος μετά το αιματηρό πραξικόπημα

Διαβάστε επίσης

Σήμερα κορυφώνονται σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη οι εκδηλώσεις για την επέτειο  του αποτυχημένου αιματηρού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Έπειτα από ένα έντονο πενθήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τα 249 θύματα εκείνης της νύχτας σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Ταγίπ Ερντογάν θα απευθυνθεί στον λαό μπροστά στη Βουλή, η οποία συνεδριάζει από τις 13:00 το μεσημέρι, συμβολικά για τη νύχτα εκείνη που είχαν προσέλθει και παρέμειναν έως το πρωί όλοι οι βουλευτές κάτω από πυρά μαχητικών και ελικοπτέρων, για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους πραξικοπηματίες.

Σχεδόν όλη την εβδομάδα που πέρασε στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ένα πυκνό πρόγραμμα εντατικής ενημέρωσης με όλο τον κρατικό μηχανισμό, κατέβαλαν τα μέγιστα για να περάσουν στους ξένους δημοσιογράφους το μήνυμα εκείνων των πτυχών εκείνης της νύχτας που είναι ικανές, για να αποκρούσουν τις αιτιάσεις και φήμες για «ελεγχόμενο πραξικόπημα».

Σε κάθε περίπτωση για όσους έχουν ζήσει ή παρακολουθήσει τα πραξικοπήματα των τελευταίων 50 ετών στην Τουρκία, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για το πιο αιματηρό. Ίσως γιατί πρώτη φορά αντιμετώπισε την αντίσταση του λαού έπειτα από τη δραματική εκείνη έκκληση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μέσω της εφαρμογής face time την ώρα που μετακινούνταν από τη Μαρμαρίδα προς την Κωνσταντινούπολη, για να αποφύγει, με μικρή χρονική διαφορά όπως αποδείχθηκε την επόμενη μέρα, την επίθεση στελεχών των ειδικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο που έκανε διακοπές με την οικογένεια του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι 9 καταζητούμενοι για το πραξικόπημα ως μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, συνελήφθησαν χθες παραμονή της 15ης, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Ρόδο με σκάφος από την Μαρμαρίδα.

Παλαιότερα άρθρα: