Τουρκικά μαχητικά έτοιμα να πραγματοποιήσουν εικονικούς βομβαρδισμούς πάνω από την Κύπρο!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Πρίφτης

Σε ετοιμότητα είναι οι Τούρκικες Ένοπλες Δύναμης, να κλιμακώσουν την προκλητικότητα τους σε Αιγαίο και Κύπρο! Στις 22/10/2014 σε Άρθρο μου με τίτλο-Τουρκικές Δυνάμεις Έτοιμες για Απόβαση σε Ελληνικό Νησί! Σφυρίζει αδιάφορα το Υπουργείο Εξωτερικών! Είχα προειδοποιήσει για άκρως περίεργες μετακινήσεις Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού, απέναντι από το νησί Μεγίστη (Καστελόριζο), που έθεσαν άμεσα τον Ελληνικό Στρατό σε Συναγερμό, αναγκάζοντας το Υπουργείο εθνικής Άμυνας να διεξάγει Άσκηση στην Περιοχή!

Πράγματι δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από την Δημοσίευση του Άρθρου, και μεγάλος αριθμός τουρκικών κύριων σκαφών επιφανείας (φρεγάτες O.H.Perry, ΜΕΚΟ-200ΤΝ και της νέας κλάσης κορβετών Ada) αλλά και πυραυλάκατων κλάσης Kilic, όπως και υποβρυχίων Τype 209/1400 απέπλευσαν από τον ναύσταθμο της Μαρμαρίδας (Ακσάζ).

Η Τουρκική Ναυτική Άσκηση έχει ως αποστολή την Πολιορκία από θαλάσσης και αποκοπής σε στρατηγικό επίπεδο από την Ελλάδα, της Ρόδου και Καστελόριζο! Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλες η Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, που υπολογίζεται ότι συμμετέχουν περισσότερα από δέκα Τουρκικά πολεμικά. Πρόκειται για «προωθημένη» Τουρκική απάντηση στην ελληνική άσκηση έρευνας-διάσωσης νοτιοανατολικά του Καστελόριζου «Αετός Β΄ 2014΄, Είναι απίστευτο, και άξιο απορίας, πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και το ΓΕΕΘΑ ,μετά το τέλος της Άσκησης «Αετός Β΄ 2014΄ και τις Ελληνικές Δυνάμεις στην περιοχή σε ετοιμότητα και Συναγερμό!

Να μην πάρουν χαμπάρι ένα ολόκληρο Τούρκικο Στόλο να κατεβαίνει και να περικυκλώνει αυτά τα δυο νησιά μας! Χωρίς καμιά Ελληνική άμεση αντίδραση, αλλά και αποσιώπηση αυτού του γεγονότος από τα ΜΜΕ!

Εντωμεταξύ στην Κύπρο Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Τούρκοι τις προκλητικές έρευνες που πραγματοποιούν παρανόμως εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο θαλάσσιο «οικόπεδο» 2 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, το «Μπαρμπαρός» ήδη έκανε σάρωση στο «οικόπεδο» 3, μαζί με συνοδεία από Τούρκικες φρεγάτες. Στην τραγική κατάληξη που είχε η πτήση του δικινητήριου Diamond DA42, το μικρό αεροσκάφος χάθηκε την ώρα της πτήσης του, με πορεία το Λίβανο, από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, ενώ βρισκόταν γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας, και κατέπεσε σε απόσταση μερικών μιλίων από την τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» (F-493) όπου και Βρέθηκαν οι σοροί των δυο επιβαινόντων, και ανασύρθηκαν από την θάλασσα τα συντρίμμια του δικινητήριου αεροσκάφους.

Σε αυτό το περιστατικό,πολλοί μίλησαν για κατάρριψη του δικινητήριου Diamond DA42 από την τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F493), όμως ενισχύεται η άποψη ότι τελικά το μικρό αεροσκάφος κατέπεσε λόγο μηχανικής βλάβης, το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται, γιατί ενώ πετούσε στα 45 ναυτικά μίλια νοτίως του Κάβο Γκρέκο, το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Λίγα λεπτά αργότερα ανέφερε ότι υπήρξε μηχανικό πρόβλημα το οποίο επιδιορθώθηκε.

Κατά την άποψη μου δεν πιστεύω ότι καταρρίφθηκε από την Τουρκική φρεγάτα, για δυο λόγους,πρώτον μια τέτοια κίνηση το να καταρριφθεί το μικρό αεροσκάφος από αντιαεροπορικό πύραυλο, θα γινόταν άμεσα αντιληπτό από τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της γερμανική κορβέτα BRAUNSCHWEIG F 260, αλλά και της βραζιλιάνικης φρεγάτα CONSTITUICAO F 42, που έπλεαν κοντά στην περιοχή του δυστυχήματος, και πήραν μέρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του μικρού αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και δεύτερον από τις φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους, δεν φαίνεται να υπάρχουν διαμπερές θραύσματα, που να προήλθαν από αντιαεροπορικό πύραυλο.!

Για άλλη μια φόρα, Ελλάδα και Κύπρος, είδαν τις ΗΠΑ και το στειτ ντιπαρτμεντ, να αποφεύγει να καταδικάσει άμεσα της προκλητικές ενέργειες της Τουρκιάς στην Κύπρο, στην ίδια γραμμή κατεύθυνσης με τις ΗΠΑ, κινήθηκε και η Βρετανία με συμμάχους της Σκανδιναβικές χώρες!

Στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την τελευταία στιγμή κατάφερε να πείσει τους ηγέτες τον Ευρωπαϊκών χωρών, να βγάλουν ένα κοινό κείμενο που να καταδικάζει την Τουρκία! Αυτό επιτεύχθηκε χάρη της Γερμανίας, με παρέμβαση της καγκελάριου Μέρκελ!

Και ενώ στα ΜΜΕ φαίνεται ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης,τα φαινόμενα μάλλον απατούν! Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», απαντώντας στο ερώτημα «Πώς κρίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έστειλε πολεμικό πλοίο» απαντά ως εξής:

Ας μην απαντήσω καλύτερα για το ότι η Ελλάδα δε έστειλε έστω ένα πολεμικό.! Θεωρώ ότι παρόλο που είναι στην σωστή κατεύθυνση η συμφωνία Ελλάδας Κύπρου για ενοποίηση από κοινού τον χωρικών υδάτων, αλλά και του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας, για έρευνα και διάσωση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, πρακτικά θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί! Ο λόγος είναι ότι, ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Κύπρος, διαθέτουν τα απετούμενα μέσα, κύριος σε αεροπορικές δυνάμεις, όπως πχ ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και διάσωσης, για να υλοποιήσουν αυτήν την συμφωνία! Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει καθηλωμένα από το 2009 τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3Β, και από το 2015 και μετά θα μπορεί να χρησιμοποιήσει έστω ένα P-3B για της επιχείρησης έρευνα και διάσωση.

Όλα αυτά οφείλονται, γιατί πρόσφατα συμφώνησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση τον P-3B με την Lockheed Martin Corp. Ειλικρινά απορώ και αναρωτιέμαι για την συμφωνία αυτή, εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον εναέριο χώρο της Κύπρου, τα μαχητικά μας αεροσκάφη, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορούν να παραμείνουν πάνω από 5 λεπτά πάνω από την Κύπρο, χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό με καύσιμα! Η Ελλάδα δυστυχώς δεν διαθέτει ένα μαχητικό αεροσκάφος για χτύπημα σε μεγάλες αποστάσεις όπως είναι το F15.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα αντιδρά στην Τούρκικη προκλητικότητα με την Άσκηση «Πυρπολητής» που θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου με Δεκαεπτά μονάδες του Στόλου, το υποβρύχιο «Παπανικολής», δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις, η άσκηση θα διεξαχθεί στον Αργοσαρωνικό και το σενάριο της θα αφορά σε αντιμετώπιση «εχθρικής απειλής».

Αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα κληθούν να ανακαταλάβουν εθνικό έδαφος με την υποστήριξη από αέρα και θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό θα πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη τόσο από την αεροπορική βάση της Τανάγρας όσο και από τη Λάρισα, Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μαζί με τον Υπουργό άμυνας Αβραμόπουλο!

Δηλαδή η Κύπρος κινδυνεύει, και εμείς διοργανώνουμε στον Αργοσαρωνικό ένα φαντασμαγορικό Σόου!

Στην Κύπρο έπρεπε να στείλουμε όχι μια φρεγάτα! Αλλά τουλάχιστον ένα στολίσκο τουλάχιστον πάνω από 5 πολεμικά πλοία και να δείξουμε πράγματι ότι διαθέτουμε πυγμή!

Απομονωμένοι και φοβισμένοι στην Κύπρο, έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι μονάδες που επανδρώνουν τις συστοιχίες των βλημάτων επακτίου αμύνης ΜΜ-40 Exocet, μετά τις τουρκικές κινήσεις νότια και νοτιοανατολικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει πολύ δυναμικά στην Άσκηση της Ελλάδας στις 30 Οκτωβρίου στον Αργοσαρωνικό, με δεκάδες Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την Κύπρο, και να εκτελούν εικονικούς βομβαρδισμούς από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί, με στόχους από Στρατιωτικών βάσεων μέχρι και Πολιτικών στόχων!

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι Ελληνικό μαχητικό να τα αναχαίτιση δεν θα δουν! Ας ελπίσουμε να μην έχουμε καμιά προβοκάτσια, ότι δήθεν η Κύπρος κατέρριψε Τούρκικο Μαχητικό, και τότε τι ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!

Παλαιότερα άρθρα: