Τρέχει η κυβέρνηση. Πονοκέφαλος τα “κόκκινα δάνεια” και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Έντονες πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν, όλα τα ανοικτά «μέτωπα» της συμφωνίας και να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσουν τόσο στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ όσο και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Για τον λόγο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο επιτελείο του Πρωθυπουργού στρέφουν την προσοχή τους στο Eurogroup της Δευτέρας, με ξεκάθαρο στόχο να περάσουν τα υπολοιπόμενα προαπαιτούμενα και να ανοίξει ομαλά ο δρόμος της χρηματοδότησης των 2 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Κυβερνητικό Επιτελείο έχει ήδη ανιχνευθεί το ισοδύναμο μέτρο που θα αντικαταστήσει το συντελεστή 23%ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κάποιοι αναφέρουν πως είναι αυτό που σας είχαμε ενημερώσει και τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή για την φορολόγηση τυχερών παιχνιδιών, και συγκεκριμένα το ΚΙΝΟ.

Επιπροσθέτως όσον αφορά το έτερο ανοικτό ζήτημα που προκαλεί πονοκέφαλους στην Κυβέρνηση, δηλαδή εκείνο των ‘’κόκκινων δανείων’,’ όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα εμφανιστεί στις Βρυξέλλες, προετοιμασμένη, καταθέτωντας μια συγκεκριμένη πρόταση. Μάλιστα το ‘’καυτό’’ αυτό ζήτημα, όπως μάθαμε συζητήθηκε και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Ήδη στελέχη της κυβέρνησης δέχονται να υπάρξει υποχώρηση ως προς την «ποινή» των αφερέγγυων, όσων, δηλαδή, μπαίνουν στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη και δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή της ρύθμισης που έκαναν. Επιπλέον η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς αν η αντικειμενική αξία του σπιτιού είναι 300.000 για ζευγάρι με δύο παιδιά. Μ’ αυτή την πρόταση προστατεύεται περίπου το 80% των σπιτιών, σε αντίθεση με την πρόταση των δανειστών που το ποσοστό προστασίας πέφτει στο 17,5%.

Μια συμφωνία λίγοτερο επώδυνη επομένως, θα μπορούσε να προστατεύει το 50% με 60% των σπιτιών, σύμφωνα με αξιωματούχο υπουργείου επί της πλατείας Συντάγματος.

Συμπερασματικά, οι επόμενες έξι ημέρες μέχρι το επόμενο Eurogroup , είναι μείζωνος σημασίας και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς αν όλα έχουν πάει κατ’ευχήν, θα αποπληρωθεί η υποδόση των 2 δις και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση, έπειτα στην ανακεφαλαιοποίηση και τελικά στην καταβολή και της τελευταίας υποδόσης του 1δις ευρώ., ενώ αν παρουσιαστούν ατέλειες, καθυστερήσεις και χρονοτριβές ενδέχεται να πάει πίσω όλο το πρόγραμμα και να αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά τα δυσμενή σενάρια για Κούρεμα καταθέσων, και ενδεχόμενες εκλογές με κοινωνική έκρηξη παράλληλα.

Κουράγιο Έλληνες..

Παλαιότερα άρθρα: