«Τριάντα και κάτι» η πραγματική ανεργία

Διαβάστε επίσης

Αν και η Ελλάδα κατέλαβε τον Μάιο τη δεύτερη θέση στην ανεργία της ευρωζώνης με 26,8% (Μάρτιος ’13) με την Ισπανία να προηγείται με 26,9% και την Πορτογαλία στην Τρίτη θέση με ποσοστό της τάξης του 17,6%, η πραγματικότητα είναι μάλλον πιο ζοφερή.

Επιχειρηματικοί κύκλοι εκτιμούν ανεπίσημα ότι η πραγματική ανεργία μπορεί να έχει ξεπεράσει το 30%, καθώς σε πολλές μεγάλες και μη επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν στη δουλειά για να γράφουν ένσημα και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχουν να πληρωθούν πάνω από έξι μήνες. Οι κύκλοι αυτοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, φοβούμενοι κοινωνική έκρηξη, ενώ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ρητορική της νέας δικομματικής κυβέρνησης.

Χθες η Eurostat ανακοίνωσε ότι η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάιο έπιασε το ιστορικό υψηλό του 12,1% ανήλθε τον Μάιο, ελαφρά αυξημένη συγκριτικά με τον Απρίλιο (12%), και συγκρινόμενη με το 11,#% που ήταν τον Μάιο του 2012. Πάντως σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας διατηρεί τα «πρωτεία» στη νεανική ανεργία, με ποσοστό της τάξης του 59,2% (στοιχεία Μαρτίου). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία (56,5%), ενώ το τρίτο υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Πορτογαλία (42,1%).Η μέση νεανική ανεργία σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 23,8%, που σημαίνει ότι 3,53 εκατ. νέοι 15 έως 24 ετών είναι χωρίς δουλειά και 5,5 εκατ. στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄ αυτό και οι ανακοινώσεις της συνόδου κορυφής για τα μέτρα κατά της ανεργίας αντιμετωπίστηκαν με ειρωνικά σχόλια από τον ευρωπαϊκό τύπο.

Παλαιότερα άρθρα: