Τριτοβάθμια εκπαίδευση – Εμπρός, πίσω!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Χουντής*,

Οι σχεδιαζόμενες ‘’μεταρρύθμισεις’’ του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με την φράση ‘’εμπρός  πίσω’’, μια επιστροφή στην περίοδο της πρώτης σοσιαλιστικής εξορμήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1982. Ουσιαστικώς, πρόκειται για αντί-μεταρρυθμιστικές προτάσεις, που αναιρούν  προηγούμενες εκπαιδευτικές τομές. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι συνεχείς πειραματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ με την εκπαίδευση. Πέρα από την οικονομία, που οι πιστοί μαθητές των δανειστών υπογράφουν τα πάντα στα υπόλοιπα πεδία ασκήσεως πολιτικής προβαίνουν στην εφαρμογή των δικών τους – άνευ δημοσιονομικού κόστους – ιδεοληψιών.

Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η έγκριτη Καθημερινή, το πρυτανικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος των φοιτητών (!) θα είναι πλέον αρμόδιο να αποφασίζει για το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών εξάλλου, θα μετέχουν στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, με υπόδειξη των συλλόγων τους, το οποίο πρακτικά σημαίνει των φοιτητικών παρατάξεων, ενώ ο υπουργός Παιδείας θα μπορεί να ιδρύει και να διαλύει ΑΕΙγια επιστημονικούς λόγους!

Ουσιαστικά έχουμε μία επιστροφή της φοιτητικοκρατίας στην διοίκηση των Πανεπιστημίων, την συνέχιση του ξηλώματος του Νόμου Διαμαντοπούλου και την επαναφορά ρυθμίσεων περασμένων δεκαετιών, έστω σε πιο ήπια μορφή. Αυτά όλα ας θορυβήσουν εκείνους, που προτιμούν τον ‘’σοβαρό’’ Γαβρόγλου από τον ιδεοληπτικό Α. Μπαλτά και τον ινστρούκτορα Ν.Φίλη. Διαφορετικές όψεις του ίδιου αριστερίστικου νομίσματος.

Αυτό, που χρειάζεται η Παιδεία μας δεν είναι αριστερίστικες παρεμβάσεις. Το θεμέλιο της μεταρρύθμισεις οφείλει να είναι ο εκσυγχρονισμός, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Χώρας και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα προσελκύσουν και σπουδαστές από το Εξωτερικό, θα καταπολεμήσουν την ακαδημαική Διασπορά και θα κρατήσουν Έλληνες επιστήμονες ‘’εντός των τειχών’’.

 

Ο Γιάννης Χουντής είναι Κλασικός Φιλόλογς και Προέδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’.

Παλαιότερα άρθρα: