Τροπολογία για τα καπνικά προϊόντα, SOS για 32.000 σημεία πώλησης

Διαβάστε επίσης

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν να γίνεται η πώληση τσιγάρων και καπνικών προϊόντων μόνο από τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ.

Αν περνούσε αυτή η τροπολογία, αυτομάτως θα αποκλείονταν 32.000 σημεία πώλησης, τα γνωστά μας ψιλικατζίδικα. Τελικά, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την “κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων”, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι 16 συνολικά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν νωρίτερα την επίμαχη τροπολογία με βασικό τους τους επιχείρημα την “προστασία των ανηλίκων” και συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρουν ότι “με την προτεινόμενη τροποποίηση επιδιώκεται μεγαλύτερη και πληρέστερη προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της προάσπισης της υγείας των ανηλίκων”.

Η προτεινόμενη ρύθμιση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα σχετικά σωματεία της Βορείου Ελλάδας. Η Ένωση Καπνοπωλών Βορείου Ελλάδος με επιστολή της κατήγγειλε την τροπολογία σημειώνοντας πως σε περίπτωση που περνούσε, θα έπρεπε να κλείσουν περίπου 32.000 ψιλικατζίδικα, που είναι επιχειρήσεις αμιγώς οικογενειακές και δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Σημείωνε επίσης πως το 70% του τζίρου των ψιλικατζίδικων προέρχεται από την πώληση τσιγάρων και έτσι πλέον τα συγκεκριμένα μαγαζιά δεν θα είναι βιώσιμα.

Σημειώνεται, πως και οι βενζινοπώλες ήταν έτοιμοι να αντιδράσουν.

Παλαιότερα άρθρα: