Ο Trump υπόσχεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως Ισραηλινή πρωτεύουσα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο υποψήφιος Πρόεδρος με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, Donald Trump, ενημέρωσε την Κυριακή τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, ότι αν εκλεγεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, σημειώνοντας μια πιθανή δραματική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των δύο αντρών, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη, ο Trump είπε στον Netanyahu ότι, σε περίπτωση δικής του επικράτησης στην Προεδρία των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ».

Αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι, ενώ το Ισραήλ καλεί την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, λίγες άλλες χώρες αποδέχονται κάτι τέτοιο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα περισσότερα κράτη διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατελήφθη από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, και κατοχυρώθηκε ως πρωτεύουσα του κράτους που αποσκοπεί να εγκαθιδρύσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Netanyahu πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση αργότερα την Κυριακή, που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton, αντίπαλο του Trump στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η Clinton υπογράμμισε τη δέσμευσή της για διατήρηση άριστων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ, καθώς και το σχέδιο της οι σχέσεις αυτές να περάσουν στο επόμενο επίπεδο, αναφερόμενη σε σχετικό πλαίσιο της προεκλογικής της καμπάνιας.

Επίσης, μίλησε για τη δέσμευσή της για για πρόκριση μιας δικοινοτικής λύσης στη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης «που θα εγγυάται το μέλλον του Ισραήλ ως ένα ασφαλές και δημοκρατικό εβραϊκό κράτος με αναγνωρισμένα σύνορα, που θα παρέχει στους Παλαιστινίους ανεξαρτησία, κυριαρχία και αξιοπρέπεια», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Clinton.

«Η Υπουργός Clinton επανέλαβε την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια από τρίτα μέρη να επιβάλουν την όποια λύση, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ισραηλινό ηγέτη, ο Trump είπε ότι συμφωνεί με τον Netanyahu ως προς το ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο όταν «οι Παλαιστίνιοι αποκηρύξουν τη βία και το μίσος και αποδεχθούν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος». Ο Trump συζήτησε επίσης «επί μακρόν» με τον Netanyahu για τον συνοριακό φράκτη του Ισραήλ, τον οποίο παραλλήλισε με τη δική του αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε μουσουλμάνους.

Άλλα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ και της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, την οποία έχουν επικρίνει και τα δύο μέρη, βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα της συνάντησης.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: