Τσακαλώτος: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016 η κυβέρνηση θα έχει φέρει ολοκληρωμένη λύση για τα κόκκινα δάνεια, είπε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε αυτή τη λύση θα περιλαμβάνεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ο ίδιος ξεθαράρισε.

Στη συζήτηση προ της ψήφισης των προαπαιτούμενων, ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η διαπραγματευτική ομάδα ήταν ενιαία και οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν συλλογικά, ανεξάρτητα από το ποιος προΐστατο. Είχαμε όμως να κάνουμε με ανθρώπους που επέμεναν σε μία συγκεκριμένη οπτική, εξήγησε. Ο νυν υπουργός προσπάθησε ουσιαστικά να προστατεύσει την πολιτική φήμη και ιστορία του προκατόχου του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Από την άλλη πλευρά, είπε αυτό που πολλές φορές έχουμε γράψει και ως τώρα δεν το είχαμε ακούσει να λέγεται στην Βουλή. Ο υπουργός οικονομικών κάλεσε όλους όσους μιλούσαν από πριν τις εκλογές για Grexit, «να κοιτάξουν τη δική τους ευθύνη για το bank run». Η απεύθυνση προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρη.

Το ταμείο εξυγίανσης δεν έχει τα χρήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια συστημική κρίση, δήλωσε ο κ. Τσκαλώτος, αλλά πήρε θέση υπέρ της Οδηγίας, η οποία όπως είπε βοηθάει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα. Κάποια από τα σημεία στα οποία υπάρχει θετική επίδραση είναι η εγγύηση των καταθέσεων, αλλά και η εποπτεία του εξυγιαντικού μηχανισμού.

Ακόμη και σήμερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αφήνει να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι ο ίδιος ακολουθούσε άλλη γραμμή ή έστω είχε διαφωνίες με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αν και ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε υπέρ ενός σχεδίου ρήξης, πόσο μάλλον για έξοδο από το κοινό νόμισμα. Πάντως είναι αποφασισμένος να είναι εκείνος που θα εφαρμόσει το τρίτο επαχθές μνημόνιο, αναλογιζόμενος την ευθύνη που θα είχε μία αντίθετη στάση.

Παλαιότερα άρθρα: