Τσίπρας: Απολύτως κοστολογημένα και επιβεβλημένα τα μέτρα που προτείνουμε

Διαβάστε επίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε την χώρα κάτω από διαφορετικές συνθήκες που κυβερνά σήμερα η ΝΔ. Εμείς βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία και χωρίς πρόσβαση στις αγορές, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έλαβε τα μέτρα που εξήγγειλε χθες, τα υπολόγισε σε 8 δισ ευρώ, όταν ήταν κυβέρνηση.

«Σήμερα η κυβέρνηση έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα γιατί έχει 37 δισ ευρώ. Δεν δικαιολογείται, αν δεν τα δώσει. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής» εξήγησε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και χαρακτήρισε τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης «απολύτως κοστολογημένα» και «επιβεβλημένα».

«Καταφέραμε να πιάσουμε τους στόχους και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε σκληρές μεταρρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί εκείνη την εποχή στη χώρα . Καταργήσαμε μέτρο που ήταν ψηφισμένο και αφορούσε την περικοπή των συντάξεων και δώσαμε τα αναδρομικά σε ένστολους και Πανεπιστημιακούς», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τους κανόνες προσαρμογής και μπορεί να σπαταλήσει 37 δισ ευρώ που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση στις αγορές».

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown, «θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας» σχολίασε. «Πρωτεύον ήταν η μάχη για τη ζωή και βάλαμε πλάτη για αυτό» και έκανε λόγο για «απόλυτη αποτυχία» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεων του σωθήκαμε, αλλά τώρα που πάμε εξαιρετικά άσχημα, φταίνε οι πολίτες, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπήρξαν μεγάλες αντιφάσεις” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι δεν «αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το χρόνο που του έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας».

«Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τις 22 μόνο διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική. «Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση των μονάδων», ανέφερε για να προσθέσει ότι «εγώ ως πρωθυπουργός συγκάλεσα 3 φορές το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν είχα να αντιμετωπίσω πολλά και κρίσιμα θέματα. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικά θέματα αποφεύγει να συγκαλέσει το Συμβούλιο» .

Συγκεκριμένα τα μέτρα που πρότεινε έχουν ως εξής:

Μέτρο πρώτο: Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις. Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Μέτρο δεύτερο: Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.

Μέτρο τρίτο: Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση. «Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση».

Μέτρο τέταρτο: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Μέτρο πέμπτο: Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

Μέτρο έκτο: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

Μέτρο έβδομο: Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου. «Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων».

Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. «Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών».

Μέτρο δέκατο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παλαιότερα άρθρα: