Τσίπρας: Δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογική νίκη της ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για τις μεθόδους του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι επανέρχεται στις μεθόδους της Δεξιάς.

«Ένας χρόνος από τη μεγάλη απάτη Μητσοτάκη – Να μη ‘‘διπλώσει’’ ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης και διπλασιαστούν τα βάρη στο λαό» ήταν το βασικό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα που υπογράμμισε μεταξύ άλλων και αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του: «Όσο τα πράγματα δυσκολεύουν για τη χώρα, τόσο η ΝΔ επανέρχεται στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης τελικά, αντί να κυβερνά και να λύνει προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία, τα δημιουργεί και μετά κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για αντιπερισπασμό».

Στη σκιά της εσωτερικής αναστάτωσης και εν μέσω μεγάλης γκρίνιας και προβληματισμού για τον βουλευτή και πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν είναι μια καλή επέτειος ούτε για μας, ούτε για τη χώρα, γιατί ο τελευταίος ήταν ένας σκοτεινός χρόνος για τη δημοκρατία, για την κοινωνία, για την οικονομία, για τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά, για τη μεσαία τάξη, για τη νεολαία».

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε πέρσι τέτοιες μέρες μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα μνημόνια, σε τροχιά ανάπτυξης για δώδεκα συνεχή τρίμηνα, με ρυθμισμένο χρέος, με αναβαθμισμένη διεθνή αξιοπιστία, με αναβαθμισμένη εθνική αξιοπρέπεια και με τους πρώτους καρπούς για την κοινωνική πλειοψηφία μιας πολιτικής που χρηματοδότησαν οι θυσίες του λαού, και είχε στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, το κοινωνικό κράτος, την ουσιαστική διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον.

«Αυτά τους παραδώσαμε. Μαζί με 37 δισεκατομμύρια μαξιλάρι για την οικονομία. Η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που μια κυβέρνηση όχι μόνο δεν αφήνει άδεια τα ταμεία, αλλά αφήνει μια προίκα ικανή να κρατήσει την οικονομία και τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή. Και είμαστε περήφανοι για όσα αφήσαμε πίσω μας. Για όσα, με όλα τα λάθη, την απειρία, τις αδυναμίες μας, καταφέραμε ως κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Παραλλάσσοντας τον Μπεχτ

Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνησή του άσκησε δημοκρατική εξουσία και έκανε αντιπαραβολή με το πώς η ΝΔ κινήθηκε τον τελευταίο χρόνο και είπε, παραλλάσσοντας τον Μπεχτ: «Στον κύριο Μητσοτάκη, νομίζω ταιριάζει παραλλαγμένος ο διάλογος του Μπρεχτ: Τι κάνετε; Προετοιμάζω την επόμενη καταστροφή». Στη συνέχεια σημείωσε: «Έταξαν πέρυσι, ανάπτυξη 4% και μετά έσπρωξαν την οικονομία στην ύφεση, πριν ο κορονοϊός χτυπήσει τη χώρα. Έταξαν πέρυσι, καλοπληρωμένες δουλειές και τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, την ανεργία να απειλεί τις οικογένειές τους, και τις απολύσεις να γίνονται η νέα κανονικότητα. Έταξαν πέρυσι, στη μεσαία τάξη γενναία μείωση της φορολογίας, και τώρα την αφήνουν αβοήθητη και απειλητικά «επιστρεπτέα» απέναντι στην κρίση που ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της. Έταξαν πέρυσι, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και τώρα οδηγούν τον τουρισμό, στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, σαν αυτοκινητάκι από τα συγκρουόμενα.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μαζική προπαγάνδα με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ, με την εξής αναφορά: «Δεν τα έχω ζήσει, αλλά από όσο μπορώ να γνωρίζω, νομίζω δεν είναι υπερβολική η διαπίστωση, ότι ποτέ άλλοτε με εξαίρεση τα χρόνια της χούντας, δεν υπήρξε τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια και στην εικόνα της μαζική προπαγάνδας. Γιατί, άλλωστε, μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ο πολίτης που ζει ένα καθημερινό δράμα, υποχρεώνεται να παρακολουθεί στις ειδήσεις την εικονική του ευτυχία».

Ο πρώην Πρωθυπουργός έδειξε ότι θα ασκήσει από εδώ και πέρα πιο σκληρή αντιπολίτευση και τόνισε ότι «καμία καταστολή, κανένας νόμος κατά των διαδηλώσεων και του φρονήματος του λαού, καμιά δυσφημιστική εκστρατεία, και καμιά δικαστική δίωξη δεν πρόκειται να πτοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, την προοδευτική παράταξη, τους δημοκρατικούς πολίτες».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση πριν μετατρέψει τη χώρα σε οικογενειακή οφσορ, και σε δημοκρατία κρότου λάμψης. «Γιατί είμαστε η Αριστερά που έμαθε να κυβερνάει, αλλά δεν ξέμαθε να παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό. Στο λαό ακουμπάμε, τον λαό εμπιστευόμαστε, από τον λαό αντλούμε δυνάμεις, με τον λαό βρίσκουμε τις απαντήσεις στο τι και στο πως μιας σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας» είπε.

«Η ΝΔ επανέρχεται στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς»

Για τον Αλ. Τσίπρα, η ΝΔ επανέρχεται στις παλιές μεθόδους της Δεξιάς, στις λογικές και στο οπλοστάσιο της άκρας Δεξιάς, στην χειραγώγηση των δημοκρατικών θεσμών, στο διχαστικό λόγο, στην τοξική αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

«Μεγάλα σκάνδαλα όπως της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ κουκουλώνονται και αντί να διωχτούν οι ένοχοι, διώκονται εκείνοι που προσπάθησαν να τους ξεσκεπάσουν. Η ταξική μεροληψία υπέρ των γνωστών ελίτ, η παραβίαση κάθε πολιτικού και ηθικού κανόνα για να διευκολυνθεί η διαπλοκή, οι ανάρμοστες σχέσεις οικονομικής ισχύος και πολιτικής εξουσίας, δίνουν σήμερα τον τόνο. Ως αποτέλεσμα, ένα επικίνδυνο θεσμικό ξεχαρβάλωμα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η λίστα Πέτσα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό πια σε όλους το αίσχος της διανομής δημόσιου χρήματος σε μικρά και μεγάλα ΜΜΕ, σε συνθήκες πλήρους και ολοκληρωτικής αδιαφάνειας».

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση με την κατηγορία ότι επιστρατεύει μαζί με την τρομοκρατία, τη συκοφαντία, μαζί με το κράτος το παρακράτος, μαζί με την αστυνομία, τη μαφία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί αυτό η ελληνική Δεξιά. Την κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία. Την ξέρει καλά τη διαδικασία της διαβολής και της λάσπης. Και σήμερα δε θα πάω μακριά στην εποχή του πατέρα Μητσοτάκη. Αλλά σε όσα ζήσαμε πρόσφατα» είπε και ουσιαστικά δεν αποδοκίμασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων, αλλά ύψωσε ασπίδα προστασίας αν και έστειλε προειδοποιήσεις.

«Με τον οχετό που πολλοί, ή μάλλον όλοι, αντιμετωπίσαμε όταν δημοσίευαν σενάρια δήθεν πλουτισμού, δήθεν διαπλοκής, δήθεν κινήσεων αντίθετων με το ήθος της Αριστεράς. Βλέπω απέναντί μου πάρα πολλούς και πολλές που η Δεξιά δοκίμασε πάνω τους τα δόντια της. Και όσο πιο πολύ η πολιτική τους θα χρεοκοπεί και θα καταδικάζεται να είστε σίγουροι ότι τόσο πιο πολύ θα βουλιάζει στη λάσπη αυτού του είδους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Κι αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να μετράμε μια και δύο φορές κάθε μας βήμα και να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Αλλά οφείλουμε επίσης και να μην αφήνουμε τίποτα να πέφτει κάτω. Να υψώσουμε συλλογικά ισχυρό ανάχωμα στις επιθέσεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που στόχο δεν έχουν τα στελέχη, αλλά μέσω των στελεχών, το ίδιο το κόμμα, την ίδια τη παράταξη. Ως εδώ λοιπόν. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών. Ως εδώ. Με το ήθος και την ιστορία της αριστεράς δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια».

Πηγή: Vima.gr

Παλαιότερα άρθρα: