Τσίπρας: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία». Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Η συμφωνία είναι ακόμη μακριά»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο μαραθώνιο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε περίπου 5 ώρες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις ‘κόκκινες γραμμές’ που έχουμε βάλει» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, στόχος της κυβέρνησης είναι να επέλθει συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων, εκεί δηλαδή που υπάρχουν ήδη σημεία σύγκλισης, ώστε να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα έκτακτο Eurogroup που θα βγάλει μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων επιτρέποντας έτσι στην ΕΚΤ να άρει το όριο έκδοσης εντόκων και να λυθεί προσωρινά το πιεστικό πρόβλημα της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Καθημερινή, ανέφερε ότι αυτό είναι μάλλον ένα πολύ θετικό σενάριο και δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή. Σύμφωνα με τον ίδιο, θετικό σενάριο θα ήταν να υπάρξει πρόοδος σε όλες τις κατηγορίες ώστε στις 11 Μαϊου να υπάρξει τότε μια θετική δήλωση λέει ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε πως η συμφωνία είναι ακόμα μακριά.

Το κλίμα είναι όντως θετικό στις συζητήσεις και αυτό επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, οι εταίροι στο τελευταίο Eurogroup ξεκαθάρισαν ότι η αλλαγή στα πρόσωπα διαπραγμάτευσης και ο προτεινόμενος τρόπος συζητήσεων είναι θετικός αλλά αυτό που ξεκαθαρίστηκε στον κ. Χουλιαράκη είναι ότι αυτός θα πρέπει να έχει την εντολή να διαπραγματευτεί αυτή την φορά. “Δεν μπορεί να είναι απλώς ένας αγγελιοφόρος των αποφάσεων της Αθήνας” δήλωσε στην Καθημερινή ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Με πληροφορίες από Βήμα και Καθημερινή

Παλαιότερα άρθρα: