Τσίπρας και Ζάεφ: Τηλεφώνημα σε δύο δόσεις – Σήμερα μια ώρα και πάλι την Τρίτη

Διαβάστε επίσης

Το τηλεφώνημα που περίμενε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε τελικά στις 3 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για τις τελικές θέσεις της πΓΔΜ στην ανοικτή διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει εκτός από το όνομα και άλλα προαπαιτούμενα, όπως η αλλαγή του Συντάγματος.

Οι δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για μια ώρα και κατά πληροφορίες, συμφώνησαν να συνομιλήσουν ξανά αύριο το πρωί.

Αισιόδοξος για λύση ο Ζάεφ

Νωρίτερα, όπως μετέδιδαν σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Μάλιστα είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Σκοπιανά μέσα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι ποιοτική και αξιοπρεπής, έτσι ώστε να το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας, που θα κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

«Είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σήμερα στο Αρατσίνοβο, για την έναρξη του έργου για την κατασκευή ενός νέου δημοτικού κτιρίου.

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι η επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα είναι συνεχής και ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές, ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη των δύο χωρών για το ονοματολογικό.

«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα καλά νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», υπογράμμισε, λίγε ώρες πριν σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ας σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και όλα δείχνουν ότι θα έχει έτοιμη κάποια λύση στις αποσκευές του.

Παλαιότερα άρθρα: