Τσίπρας: «Ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα – Βιώσιμη συμφωνία ή Μεγάλο ΌΧΙ»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε μία και καλή τέλος σε σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί μία βιώσιμη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι.»
Με αυτή την πρόταση ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματός του, που ίσως μέσα από εκλογές θα επιδίωκε μία ανασύσταση της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής ομάδας, αλλά και προς τους πολίτες, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν το ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο πολιτικής από τα προηγούμενα.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας πιο συγκεκριμένη τη θέση της κυβέρνησης στην παρούσα συγκυρία ανέφερε ότι «Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας. Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».

Με αυτές τις δηλώσεις μπορούμε πλέον να πούμε ότι μπαίνουμε και επισήμως στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων όπου θα αποκαλυφθεί αν η πλευρά των δανειστών μπλόφαρε ως τώρα ή αν υπάρχει όντως η πολιτική βούληση για χρεοκοπία και εξουθένωση της Ελλάδας αλλά και ολοκληρωτικός διχασμός και διάλυση της Ευρωζώνης. Μια φορά η ελληνική πλευρά θα παραμείνει σταθερή σε αυτή τη θέση.

Παλαιότερα άρθρα: